Index Vakbarát Hírportál

Szétcincálták a Tóásóék elleni vádat

2011. április 15., péntek 06:23

Nem tudják bizonyítani, hogy Eduardo Rózsa Floresék szállodájában fegyverek lettek volna, panaszolták levélben a bolíviai ügyészek főnökeiknek. A levelet az állítólagos összeesküvés állítólagos pénzelőjének ügyvédje mutatta be a bolíviai rendőrség két évvel ezelőtti rajtaütését egyedül túlélő Tóásó Előd és a vele együtt perbe fogott, Evo Morales elnök számára kényelmetlen ellenzékiek koncepciós jellegű perében.

Levélben panaszkodtak a bolíviai ügyészség beosztott ügyészei, hogy "ilyen bizonyítékok alapján nem tudják felmutatni az elvárt eredményt", állította Tóásó Előd és társai perében a dúsgazdag Santa Cruz-i vállalkozó Hugo Paz Lavadenz ügyvédje. A Morales elleni merényletkísérlet és lázadás vádjával bíróság elé állított Tóásó Elődöt két évvel ezelőtt, egy rajtaütés során fogták el a bolíviai rendőrök Santa Cruzban. A rajtaütés során a rendőrök kivégezték Tóásó három társát, Eduardo Rózsa Florest, Magyarosi Árpádot és az ír Martin Michael Dwyert.

A három áldozattal közvetlen közelről leadott lövések végeztek, a helyszínen készült felvételek alapján nem zárható ki, hogy az áldozatokat hátulról lőtték le.

A csoport egyetlen életben maradt tagját, Tóásó Elődöt két évig a tengerszint felett 3800 méteren fekvő La Pazban tartották fogva, majd a kétezer méter magasan fekvő Cochabambába vitték tárgyalásra, ahol így a magasságkülönbséggel is meg kell küzdenie. A bíróság még azt sem engedte meg a védőknek, hogy betekintsenek a vádiratba. A nagy nemzetközi nyomásra a bíró végül a héten engedélyezte ezt.

A csütörtöki, megszakítás nélkül kilenc órán át tartó tárgyalási napon a csoport pénzelőjének beállított Hugo Paz Lavadenz jogi képviselője tételesen cáfolta az ügyészség vádjait. Bemutatott egy levelet, amiben az ügyészség alacsonyabb rangú beosztottjai arra panaszkodnak, hogy a bizonyítékok alapján nem tudják az elvárt eredményt felmutatni. Nem tudják például bizonyítani a rendőrség állítását, hogy Rózsa Floresék szállodájában fegyvereket találtak.

Bár az ügyészség képviselőinek azonnal válaszolnia kellett volna az ügyvéd felvetéseire, a bíró közölte, hogy az ügyészek csak az összes vádlott és védője meghallgatása után reagál majd. Az eljárás pénteken folytatódik, de egyelőre nem tudni, hogy meddig tart, mert Sarmiento bírónak a saját perén kell részt vennie délután két órától. A bíró ellen három feljelentés alapján folyik eljárás.

Rovatok