Index Vakbarát Hírportál

Öt nap múlva folytatódhat Tóásó pere

2011. április 16., szombat 08:03

Öt nap múlva folytatódik az előzetes meghallgatás Bolíviában az úgynevezett terrorizmus ügyben, amelynek Tóásó Előd személyében magyar vádlottja is van. Rolando Sarmiento bíró ugyanis a várakozásokkal ellentétben nem hozott lényegi döntést pénteken, hanem bejelentette, hogy öt nap múlva tartják a következő meghallgatást.

A döntést azzal indokolta, hogy a hétfő óta tartó eljárás során nem jutott elég idő álláspontjának kifejtésére sem az ügyészség képviselőinek, sem a vádlottaknak, illetve ügyvédjeiknek - mondta el telefonon Lukács Csaba, aki a Baptista Szeretetszolgálat munkatársaként követi figyelemmel az eseményeket Bolíviában.

Azt egyelőre nem tudni, hogy hol tartják a következő meghallgatást, s mi lesz a vádlottakkal. A meghallgatások eddig Cochabamba városban folytak, de a vádlottak többségét La Pazban tartják börtönben, s csak az eljárás idejére szállították ide őket.

Az eljárásban több tucat személyt, köztük Tóásó Elődöt államellenes összeesküvéssel és terrorizmussal vádolják. A vádlottak közül sokan a jobboldali ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz tartomány ismert politikai vezetői vagy üzletemberei. Santa Cruz városban pénteken is több ezren tüntettek, a politikai foglyok szabadon bocsátását követelve.

Április 16-án Santa Cruz város Las Americas nevű szállodájában nagyszabású megemlékezést tart az ellenzék. Két évvel ezelőtt éppen ezen a napon és ebben a szállodában lőtték agyon kommandósok a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert, valamint tartóztatták le Tóásó Elődöt és a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot.

A bolíviai kormány szerint Rózsa Flores Eduardót és társait a Bolívia keleti, szénhidrogénben gazdag térségében tevékeny konzervatív ellenzéki erők bérelték fel, azért, hogy megöljék Evo Morales elnököt, és elszakítsák az országrészt. Más vélemények szerint viszont a bolíviai titkosszolgálat állított csapdát a szeparatista csoportoknak, hogy politikailag megsemmisítsék a kormánnyal szembenálló helyi vezetőket.

Rovatok