Index Vakbarát Hírportál

A bolíviai kormány kitüntette Rózsa Flores gyilkosait

2011. április 17., vasárnap 15:43

A Wikileaks által kiszivárogtatott dokumentumok szerint valójában nem a Santa Cruz-i ellenzék, hanem a rendőrség hírszerzésének vezetői bérelték fel Rózsa Flores Eduardót. A céljuk az volt, hogy csapdát állítsanak a jobboldali ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz tartomány politikai és üzleti vezetőinek, és leszámoljanak velük.

A bolíviai terroristaügy kirobbanásának második évfordulóján, szombaton ellenzéki képviselők tiltakoztak Santa Cruz városában, miközben a kormány hősöknek járó kitüntetést adott át azoknak a volt kommandósoknak, akik agyonlőtték Rózsa Flores Eduardót és két társát, valamint őrizetbe vették Tóásó Elődöt és Mario Tadicot.

A bolíviai belügyminisztérium és a rendőrség a hősöknek kijáró Bátorság érdeméremmel tüntette ki a két évvel ezelőtti kommandós akció 22 résztvevőjét. Sacha Llorenti belügyminiszter és Ciro Farfán országos rendőrfőkapitány szombaton a rendőrségi akadémián adta át a fekete ruhát és maszkot viselő egykori kommandósoknak a kitüntetést, amelyet a hivatalos indoklás szerint "a többnemzetiségű állam védelmében végrehajtott hősies, vakmerő, bátor cselekedeteikkel és hivatali gondosságukkal" érdemeltek ki.

Elitkommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz Las Américas nevű szállodájában lőtték le a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Letartóztatták a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot és a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy "terrorista csoportot" számoltak fel, amely többek között Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.

Hétfőn kezdődött a per

Közel két évig tartó nyomozás után Cochabamba városban hétfőn kezdődött meg az ügyben az előzetes meghallgatás, amelyen arról kell döntenie a bírónak, hogy megalapozott-e a vádirat, azaz elégségesek a bizonyítékok a tényleges per megkezdéséhez. Rolando Sarmiento bíró pénteken gyakorlatilag visszadobta az ügyet: öt napot adott az ügyészségnek és a belügyminisztériumnak, hogy pontosítsa a vádiratot, mert a mostani alapján "nem tudták személyre szabottan megállapítani a vádlottak bűnrészességének fokát, sem pedig büntetőjogi felelősségüket" - derül ki a hétvégi bolíviai sajtóból.

A bíró engedélyezte, hogy az egyik vádlottat, Adalberto Tórrez nyugalmazott ezredest megromlott egészségi állapota miatt engedjék ki a San Pedro börtönből és helyezzék házi őrizetbe. Elutasította viszont Tóásó Előd és több más vádlott, köztük Juan Kudelka, Carlos Eduardo Pereira és Hugo Paz Lavadenz ügyvédjeinek a szabadlábra helyezést kérelmező beadványát, mert "nem megfelelően nyújtották be kérelmüket". A meghallgatáson részt vevő vádlottakat a következő napokra visszaszállították fogva tartásuk eredeti helyszínére, Tóásó Előd esetében a La Paz-i San Pedro börtönbe.

A Los Tiempos című újság híradása szerint Marcelo Soza, a nyomozást vezető ügyész pénteken elismerte, hogy az ügyben nem történt tettenérés. Elismerte azt is, hogy a Rózsa Flores Eduardo és társai halálával zárult akcióra nem kaptak bírói engedélyt, azaz nem volt házkutatási parancsuk. Martha Requena, Kudelka ügyvédje szerint Soza beismerésével papírszemétté vált az egész vádirat. Gary Prado Arauz, az egyik vádlott (Gary Prado Salmón nyugalmazott tábornok) fia azt feszegette, hogy két év sem volt elég a megalapozott bizonyítékok összegyűjtésére, miként tudná az ügyészség öt nap alatt korrigálni a vádiratot.

Santa Cruzban, a Las Americas szálloda előtt tartott megemlékezésen több ellenzéki képviselő, köztük Luis Felipe Dorado és Vanesa Moreno élesen bírálta a kormányt, amely több bizonyíték szerint is érintett az ügyben. A vádlottak családtagjai hétfőn nyolcnapos virrasztásba kezdtek a Szeptember 24. téren igazságos eljárást követelve.

A Wikileaks Tóásóékról is szivárogtatott

A bolíviai hatóságok verziójával szöges ellentétben álló forgatókönyvet vázolt fel a Rózsa Flores-féle ügyről egy meg nem nevezetett forrás az Egyesült Államok bolíviai nagykövetségén, amiből az derül ki, hogy a helyi titkosszolgálat mozgatta a szálakat. A Wikileaks által kiszivárogtatott titkos amerikai diplomáciai sürgönyök egyikéből, amelyet az El País című spanyol újság nyomán a bolíviai El Diario ismertetett a hétvégén, kiderül, hogy az amerikai nagykövetség informátora jól ismeri a szövevényes ügyet és a nyomozást.

Az ő elmondása szerint valójában nem a Santa Cruz-i ellenzék, hanem Jorge Santiesteban ezredes, a rendőrség hírszerzésének vezetője és helyettese, Walter Andrade százados bérelte fel Rózsa Flores Eduardót. A céljuk az volt, hogy csapdát állítsanak a jobboldali ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz tartomány politikai és üzleti vezetőinek, s leszámoljanak velük. Azt nem tudni, hogy Rózsa Flores tudott-e a cselszövésről, vagy elhitte, hogy tényleg szülőföldjét, Santa Cruzt segíti tevékenységével. Tény, hogy 2009. április 16-án Santiesteban ezredes parancsára rohamozták meg Santa Cruz városban a Las Americas szállodát az Andrade vezette kommandósok, az azóta feloszlatott "válságmegoldó taktikai egység" néven ismert különleges alakulat tagjai - írta az El País.

Az amerikai nagykövetség informátora szerint a holttestek mellé utólag helyeztek el fegyvereket a kommandósok, hogy bizonyítsák Rózsáék bűnösségét. (Erről állítólag néhány hete felvételek is előkerültek.) Az informátor szerint a kommandós akciónak az volt a célja, hogy eltüntessék a kormányhoz vezető nyomokat, és elhelyezzék a hamis bizonyítékokat, köztük a Santa Cruz-i vezetőkre nézve terhelő bizonyítékokat tartalmazó számítógépes memórialemezt, illetve egy hamisított videofelvételt. Tóásó és Tadic annak köszönheti életét, hogy nem tudtak semmiről, és a bolíviai hatóságok tanúként akarták használni őket történetük alátámasztására.

A bolíviai ellenzék és számos elemző korábban is azt gyanította, hogy kubai-venezuelai vezénylettel a bolíviai állambiztonsági szervek készítettek elő egy csapdát Santa Cruz autonómiát követelő vezetőinek, hogy politikailag leszámoljanak velük. Gyanújukat alátámasztja egy januárban felbukkant videofelvétel, amelyen az ügyészség koronatanúja, Ignacio Villa Vargas - ő bűnözői körökben El Viejo (Az öreg) néven ismert - szolgáltatásáért 31.500 dollárt vett át Carlos Núnez del Pradótól, a titkosszolgálat egyik volt vezetőjétől.

Rovatok