Index Vakbarát Hírportál

Három hónap múlva csökkenhet a sugárzás Fukusimában

2011. április 17., vasárnap 11:37

A japán társadalom egyre türelmetlenebb, hogy a Tepco több mint egy hónap alatt sem volt még képes megoldani a nukleáris válságot. A cég ütemtervet készített, idén úrrá lesznek a helyzeten, részvényeik eladásából fedezik majd a kárpótlást. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter országa segítségét ígérte a helyreállításban, és arra kérte Japánt, hogy a súlyos problémák dacára is maradjon globális szereplő.

Valószínűleg körülbelül három hónap múlva kezd majd csökkenni a radioaktív sugárzás szintje a megsérült Fukusima-1-es atomerőműnél, közölte vasárnap az erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) cég. Hat hónapon belül jelentősen csökkentik a sugárzási szintet, majd később befedik a megrongálódott reaktorépületeket, elszállítják a nukleáris fűtőelemeket, kilenc hónapon belül pedig úrrá lesznek a válságon. Ezt a tervet azért alakították ki, hogy az erőmű térségéből távozni kényszerült lakók fokozatosan visszatérhessenek, tette hozzá sajtóértekezletén a cég elnöke, Kacumata Cunehisza. Közölte, hogy a cég minden tőle telhetőt megtesz a válság súlyosbodásának elkerüléséért.

Kacumata sajtóértekezletén nem tudta megmondani, hogy mikor térhet vissza a térségbe az a több tízezer ember, akiknek el kellett hagyniuk otthonaikat. Kaieda Banri kereskedelmi miniszter szerint legkorábban hat, de kilenc hónap múlva már biztosan elkezdődhet visszatelepülésük.

Részvényeladásból fizetnének kárpótlást

Eladná részesedését Japán egyik nagy távközlési cégében, a KDDI-ben a Tepco. A március 11-i földrengésben és az azt követő szökőárban megrongálódott erőmű a bevételből a nukleáris baleset közvetlen károsultjainak nyújtana kárpótlást. Az erőműcég 2,2 milliárd dollárt (407 milliárd forintot) remél a részvényügyletből, a bevételből a nukleáris baleset közvetlen károsultjainak nyújtana kárpótlást. Minden a sérült atomerőmű közelében élő család egymillió jenes (2,21 millió forintos) kezdeti segélyt kapna, a Tepco becslései szerint nagyjából ötvenezer háztartás lehet érintett.

A Tepco a KDDI részvényeinek nyolc százalékát birtokolja, ezzel a távközlési vállalkozás harmadik legnagyobb tulajdonosa. A Nikkei gazdasági lap vasárnapi számában azt írta, hogy KDDI-részvények képviselik a legnagyobb értéket a Tepco részvényportfóliójában, a cég befektetéseinek nagyjából a felét teszik ki. Az erőműcégnek további 250 vállalkozásban van részesedése. A Fukusima erőmű tulajdonosa intézményi befektetőknek értékesítené a KDDI-részvényeket, egyelőre nem meghatározott időben és árfolyamon.

Az ötvenmilliárd jenes kifizetés valószínűleg csak a töredéke lesz az 1986-os csernobili atomkatasztrófa utáni legsúlyosabb baleset végszámlájának, az erőmű üzemeltetőjét később újabb kártérítések megfizetésére kötelezhetik, mivel a levegőbe, a tengerbe és a talajba jutott radioaktív anyagok miatt betiltották az érintett területeken a mezőgazdasági termelést és az egész japán halászati ipar hatalmas károkat szenved a sugárfélelmek miatt.

Clinton segítséget ígér

Az Egyesült Államok segítségét ígérte meg a földrengések, a szökőár és az atombaleset sújtotta Japánnak Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, amikor vasárnap látogatásra érkezett a szigetországba. A japán kollégájával tartott közös sajtótájékoztatón Clinton bejelentette, hogy a két ország megállapodott egy állami és magántőkével megvalósuló, az újjáépítést segítő program létrehozásában, amelyet a tokiói kormány irányít. Amerikai cégek és más intézmények is részt vennének a program kivitelezésében.

"Az amerikai üzleti köröknek érdekük, hogy a japán gazdasági gépezet a lehető leggyorsabban teljes fordulatszámra kapcsoljon" - mondta az amerikai diplomácia vezetője, akit tokiói útjára elkísért Tom Donohue, az amerikai kereskedelmi kamara vezetője is. Kína után az Egyesült Államok Japán második legnagyobb kereskedelmi partnere.

A március 11-én bekövetkezett 9-es erejű földrengés óriási károkat okozott a szigetországban: a világ eddigi legköltségesebb természeti katasztrófája becslések szerint legalább 300 milliárd dolláros veszteséget jelent, ami a japán hazai össztermék 4,5 százalékának felel meg. Az újjáépítéshez szükséges pénzt egyrészt a költségvetésből, másrészt adóemelésekből és hitelből teremti elő Kan Naoto kormánya.

Japán nélkülözhetetlen

Clinton arra kérte Japánt, hogy a súlyos problémák dacára is maradjon globális szereplő. Hangsúlyozta, hogy gazdasági, diplomáciai és minden más területen is szükség van Japánra az egész világot érintő problémák megoldásában. "Japán nélkülözhetetlen a globális problémák megoldásában, az amerikai-japán szövetség pedig továbbra is nélkülözhetetlen a világ biztonságához és fejlődéséhez - mutatott rá.

Macumoto Takeaki japán külügyminiszter köszönetet mondott az Egyesült Államoknak az eddig nyújtott "óriási támogatásért". Amerikai nukleáris szakértők is segítenek a japán mérnököknek, hogy elkerüljék a nagyobb katasztrófát és stabilizálni tudják a helyzetet a március 11-i földrengésben és szökőárban súlyosan megrongálódott fukusimai atomerőműben. Emellett a távol-keleti szigetországban állomásozó mintegy ötvenezer amerikai katonából több mint húszezer vett részt a mentésben, az atomerőmű hűtési munkálataiban és a romok eltakarításában az északkeleti partvidéken.

Kan Naoto japán kormányfő az International Herald Tribune című amerikai napilap honlapján vasárnap közzétett írásában hangsúlyozta, hogy a helyzet lassan normalizálódik, és az országnak most már a helyreállításra kell összpontosítania. Megerősítette, hogy Japán aktív marad a nemzetközi porondon. Hillary Clinton rövid látogatása során megbeszélést tartott a japán kormányfővel, találkozott a császári párral, majd hazaindult az Egyesült Államokba.

Rovatok