Index Vakbarát Hírportál

A miniszter irodájáig jutott a tálib merénylő

2011. április 18., hétfő 12:16 | aznap frissítve

Súlyos biztonsági hiányosságokra mutatott rá, hogy egy ezredesi egyenruhát viselő tálib támadónak sikerült feljutnia a kabuli védelmi minisztérium második emeletére, ahol lövöldözni kezdett. Két embert megölt, hetet megsebesített, de a robbanómellényét nem sikerült aktiválnia.

Két katona meghalt, hét ember megsérült, amikor egy katonai egyenruhát viselő férfi lövöldözni kezdett a kabuli védelmi minisztériumban, jelentették be tisztviselők.

Az egyenruha alatt robbanómellénnyel is felszerelkezett támadó feljutott a második emeltre, ahol a védelmi miniszter és a vezérkari főnök irodája is található. Sikerült meglőnie a miniszter tanácsadóit is, mielőtt a testőrök végeztek vele.

A helyi média úgy tudja, hogy robbanás is történt, de a tisztviselő tagadta, hogy a támadó működésbe tudta volna hozni a robbanómellényét.

Egy magas rangú afgán tisztviselő szerint a támadó az afgán hadsereg egyik ezredesének egyenruhájában jutott be az épületbe. Érvényes azonosítója volt, így juthatott át fegyverrel a kinti és a benti ellenőrző pontokon, állította.

A tálibok vállalták a merényletet, azt állították, hogy el akarták távolítani a bábnak nevezett védelmi minisztert. Egyik szóvivőjük, Zaibullah Mudzsahid szerint Gerard Longuet francia védelmi minisztert is megpróbálták meggyilkolni afgán kollégája, Abdul Rahim Wardak mellett.

A védelmi minisztérium a főváros központjában van, közel az elnöki palotához és más minisztériumokhoz. A BBC szerint ez az első alkalom, hogy egy fegyveres támadó ilyen közel jutott valamelyik afgán miniszter irodájához.

A támadó bejutása súlyos biztonsági hiányosságokra világított rá, pedig a védelmi minisztérium éppen vasárnap jelentette be, hogy sikerült megakadályoznia a lehetséges öngyilkos merénylők beszivárgását a hadseregbe.

Rovatok