Index Vakbarát Hírportál

Kényszermunkára ítélték az egyiptomi régiségügyi minisztert

2011. április 18., hétfő 15:39 | aznap frissítve

Egy könyvesbolt haszonbérleti szerződése miatt kirobbant vita miatt ítélték el a minisztert, egyelőre nem jogerősen.

Egyévi kényszermunkára ítélték az egyiptomi régiségügyi minisztert, de ő így is hivatalában marad. A gízai bíróság egy korábbi, Faríd Attija könyvkereskedővel kapcsolatos peres ügyben hozott határozat figyelmen kívül hagyása miatt ítélte első fokon egyévi kényszermunkára  Záhi Havvász egyiptomi régiségügyi miniszter, akit egyúttal felmentettek miniszteri megbízatása alól is.

A magas rangú vezető a drhawass.com című internetes oldalán azonban közölte, hogy fellebbez az ítélet ellen, a döntés pedig nem jogerős, így marad hivatalában.

Közben miniszter lett

Az eredeti per témája az Egyiptomi Múzeumban lévő, könyveket és szuveníreket árusító üzlet haszonbérleti szerződése volt. Az intézmény felmondta az Attijával kötött szerződését, ezért a férfi panaszt emelt. A bíróság jogosnak ítélte beadványát, de csak azután, hogy az Egyiptomi Múzeum már szerződést kötött az új bérlővel.

A bíróság által elővett polgári peres ügy abból az időből származik, amikor még Havvász a februárban megdöntött Mubarak-rendszerben a Legfőbb Régészeti Tanács vezetőjeként képviselte a régészeti kincsek ügyét a kormányban.

Beosztásában arról vált ismertté, hogy olyan műkincsek visszaszolgáltatását követelte országának, mint Nofertiti mellszobra vagy a rosette-i (rosetta) kő. Tisztségéről március elején lemondott azzal az indoklással, hogy rendőrök hiányában nem képes megvédeni országa régészeti kincseit. Nem sokkal később kinevezték miniszterré.

Rovatok