Index Vakbarát Hírportál

Rekordszámú kínai tanul külföldön

2011. április 18., hétfő 16:44 | aznap frissítve

A világon a legnagyobb külföldön tanuló közösség a kínaiaké. A kínai diákok legtöbbjének nincs szüksége ösztöndíjra, és diploma után hazamennek. Néhány egyetemen olyan arányú a kínaiak jelentkezése, hogy limitálni kellett a számukat.

1,27 millió kínai diák jár jelenleg külföldi egyetemre, számolt be a BBC. Csak 2010-ben 284 ezren iratkoztak be valemilyen Kínán kívüli képzésre. Kínai illetékesek arról számoltak be, hogy országuknak van a világon a legtöbb, külföldön tanuló diákja. A középosztály rétegének szélesedését jelzi, hogy a tanulók 93 százaléka nem ösztöndíjjal tanul. A diákok legtöbbje saját forrásból finanszírozza tanulmányait.

A legnépszerűbbek az angol nyelvű országok. Az Egyesült Államok és Nagy Britannia mellett még Kanada és Ausztrália egyetemei közkedveltek.

Néhány egyetemen olyan arányú a kínaiak jelentkezése, hogy limitálni kellett a számukat. A kínaiak jelentkezése ugyanakkor jól is jön a pénzügyi válság miatt meggyengült egyetemeknek. A 2009-2010-es évben a Cambridge-ben 1000 kínai kezdte meg tanulmányait. A legnépszerűbbek a mérnöki szakok, matematika, nemzetközi kapcsolatok, a pénzügyek és a közgazdaságtan.

Az utóbbi 30 évben 630 ezer külföldön végzett kínai tért vissza hazájába. Ötödük tavaly költözött haza. A külföldön végzett diákok közül sokan a kutatás és fejlesztés területén helyezkednek el, amelyek kulcsfontosságúak Kína gazdasági pozíciójának további erősítésében.

Rovatok