Index Vakbarát Hírportál

Fidel Castro kiszállt a pártvezetésből

2011. április 19., kedd 08:33

Lemondott a Kubai Kommunista Pártban betöltött vezetői tisztségéről, erősítette meg Fidel Castro egy kedden megjelent cikkben a Cubadebate.cu-n, miután a párt elfogadta az új gazdasági reformcsomagot.

"Raúl tudta, hogy nem fogadnék el formális tisztséget a pártban" - mondta, utalva távolmaradására a párt hétfőn megválasztott új Központi Bizottságából.

A 84 éves Fidel Castro a párt 1965-ös megalakítása óta volt a Központi Bizottság első titkára. Most azt mondta, hogy már akkor átadta a pártvezetés feladatait testvérének, amikor 2006-ban egészségi állapota miatt háttérbe vonult. Ugyanakkor akkor még megtartotta az első titkári posztot. Szerinte Raúl soha nem felejtette el értesíteni a tervezett intézkedésekről.

A kongresszus kedden megszavazta a gazdasági reformcsomagot. Az intézkedések lényege, hogy teret engednek a magánszektornak, kiszélesítik az állami vállalatok önállóságát, az agrár-élelmiszeripari szektorban pedig alapos reformot hajtanak végre.

A cél az, hogy búcsút intsenek a szovjet mintájú túlcentralizált gazdaságpolitikának, és áttérjenek egy olyan irányvonalra, amely lehetővé teszi a piacgazdaság szabályainak bizonyos mértékű érvényesülését is a "szocializmus vívmányinak" a megőrzése mellett.

Rovatok