Index Vakbarát Hírportál

Vegyen magának középkori olasz falut!

2011. április 19., kedd 12:02

A helyi hatóságok és több ház tulajdonosaként egy idős férfi szerint kihagyhatatlan ajánlatot jelent egy Olaszország középső részén található kis középkori falu, amelyet 485 ezer fontért (kb. 150 millió forintért) bárki a magáénak tudhat.

A Telegraph szerint Valle Piola tizenegy kőházból és egy félig romos, XIII. századi templomból, valamint a hozzá tartozó paplakból áll. A házak többségét már itt-ott benőtte a növényzet, ugyanakkor a szépen kidolgozott erkélyek még mindig tartanak.

A mesebeli kis település a Gran Sasso nemzeti parkban, hegyek gyűrűjében található Abruzzo régóban. A terület fokozatosan elnéptelenedett, a hatóságoknak pedig nincs pénzük a házak őrzésére, sem a helyreállításukra.

Azt remélik, hogy a vevő új életet lehelhet a településbe. "Már harminc éve elhagyatott" - mondta Daniele Palumbi, a közeli Torricella Sicura város polgármestere. "Igazi kis ékszer, a házakat mind az itt talált kőből készítették."

Azt megbecsülni sem tudták, hogy mennyibe kerülhet majd a házak helyreállításának költsége, ugyanakkor akár befektetésnek sem lenne utolsó a település. Szerintük lakóházaknak is át lehet alakítani az épületeket, de akár turistalátványosságot is faraghat belőle az új tulajdonos, de történelmi apartmankomplexumot is kiépíthet.

Rovatok