Index Vakbarát Hírportál

Öreg harcostársakkal vág reformokba Kuba

2011. április 20., szerda 13:47

Fidel Castro már teljesen háttérbe vonult, de a várt fiatalítás elmaradt a kubai kongresszuson, a 80 éves Raúl Castro mellé egy hasonlóan idős, régi harcostársat neveztek ki másodtitkárnak. A 14 év után megrendezett kongresszuson döntöttek a gazdasági reformtervekről is, azonban a konkrét lépések végül csak a következő hónapokban hozott törvényekből derülnek majd ki.

A Kubai Kommunista Párt négynapos kongresszusán Fidel Castro végérvényesen háttérbe vonult, már az elnök tisztséget 2006 óta betöltő öccse, Raúl Castro lett a párt első titkára. Ezt a tisztséget a párt 1965-ös megalakítása óta a most 84 éves Fidel Castro töltötte be, innentől azonban már csak a forradalom történelmi vezetője cím maradt meg neki.

Raúl kinevezése várható volt, ugyanakkor több elemző várakozásaival ellentétben a jövőre nézve nagyon fontos pozíciót jelentő második titkárnak nem a párt egyik fiatalabb prominensét, hanem egy régi harcostársat, a konzervatív, és 81 éves José Ramón Machadót nevezték ki.

A kongresszuson megválasztották a párt új, tizenötfős központi bizottságát is, azonban ebben is főként idős, régi vezetők kaptak helyet, egyedül a gazdaság irányításáért felelős Marino Murillo és az oktatási miniszter Miguel Mario Díaz számítanak fiatalabbnak a maguk ötven évével. Sokan azt gondolták, hogy a 14 év után megrendezett kongresszuson a párt új arcok bemutatásával kezd bele a tervezett gazdasági reformokba, azonban a valódi őrségváltás legalábbis elmaradt.

A most már 79 éves Raúl Castro 2006-ban reformokat is ígérve vette át az elnöki posztot az egészségi állapota miatt háttérbe vonuló bátyjától. Ugyanakkor a reformok csak lassan csordogáltak az elmúlt években.

Raúl 2010-ben azt ígérte, hogy egymillió munkahelyet szüntetnek meg a felduzzadt közszférában, ezzel párhuzamosan pedig megkönnyítik a kisebb vállalkozások, például a fodrászatok és a kerékpárüzletek megnyitását. A közszférában dolgozók létszámát már márciusig jelentősen meg kellett volna vágniuk, azonban a kormány szerint sokkal lassabban haladnak, mint tervezték. A magánszektor egyelőre nem elég erős ahhoz, hogy felszívja az elbocsátott dolgozókat.

A kongresszuson a közel kétezer küldött kiállt a szocialista modell mellett, elfogadták ugyan a végül majd a magánszektor erősítését célzó gazdasági reformterveket,  azonban sok témában csak általánosságokban kerültek elő kezdeményezések. A jövőben teret engednek a magánszektornak, kiszélesítik az állami vállalatok önállóságát, az agrár-élelmiszeripari szektorban pedig alapos reformot hajtanának végre. A terveket törvények formájában öt év alatt vezetnék be.

Szó volt a vállalkozások beindítását bátorító adócsökkentési javaslatokról, de a kubai cukortermelés fellendítésének kérdéséről is beszéltek. A Wall Street Journal szerint fontos újítás lehetne, ha az egyik javaslat értelmében a kubaiak többsége örökbérlet helyett szabadon rendelkezhetne lakása felett, amely így a vállalkozások beindításához is alapot jelenthetne.

Raúl Castro a kongresszus végén azt mondta, hogy a gazdaság aktualizálása hosszú folyamat lesz. A változtatások azonban állítása szerint nem érintik Kuba elhivatottságát a forradalom mellett.

Politikai foglyokat már elengedtek, egyelőre ugyanakkor nem igazán látszik, hogy a kongresszuson a széleskörű fiatalitás elmaradásával mennyi megújulásra lehet számítani a 2010-ben 1,9 százalékos gazdasági növekedést elért országban. A konkrét lépések a következő hónapokban derülhetnek ki. "A kubai vezetőket az életkoruk, a történelem és az ideológia is fogva tartja" - mondta Uva de Aragón, a Floridai Egyetem oktatója.

Rovatok