Index Vakbarát Hírportál

Motorról lőtték a tüntetőket Jemenben

2011. április 20., szerda 11:24

Egy motorral érkező fegyveres tüzet nyitott az egyik téren tüntetőkre a nyugat-jemeni Hudajah városban, a lövöldözésben egy ember életét vesztette. A biztonsági erők szemtanúk szerint rálőttek a kormányellenes tüntetőkre a fővárosban, Szanaában és a déli Taizban is. Hárman meghaltak, sokan megsebesültek, írja a BBC.

Taizban, a második legnagyobb jemeni városban több ezren vonultak utcára még hétfőn, barrikádokat emeltek és autógumikat égettek. Szanaában több tízezren csaptak össze a rohamrendőrökkel, köveket dobáltak és felgyújtottak egy rendőrségi járművet.

Közben New Yorkban az ENSZ-képviseleteknek zárt ajtók mögött beszámolt tapasztalatairól Ban Kimun főtitkár egyik megbízottja, aki Jemenben tájékozódott.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának több tagja is az erőszak beszüntetését kérte, és párbeszédre szólított fel, ugyanakkor a BT első megbeszélése a jemeni konfliktusról közös nyilatkozat nélkül zárult New Yorkban, diplomaták szerint Oroszország tartózkodott.

Az orosz ellenkezés okát pontosan nem tudni, ugyanakkor feltehetően a líbiai esetében meglehetősen rugalmasan kezelt ENSZ-határozat lehet a háttérben. Akkor Oroszország tartózkodott a szavazásnál, de azóta már többször is felszólalt a légicsapások ellen.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ-megbeszélés előtt figyelmeztette a jemeni ellenzéket, hogy ne számítsanak ahhoz hasonló nyugati segítségre, amelyet a líbiai felkelők kaptak. A Biztonsági Tanács feltehetően a hét második felében újra tárgyal majd a jemeni helyzetről.

Rovatok