Index Vakbarát Hírportál

Lukasenkót nem kényszeríthetik térdre

2011. április 21., csütörtök 16:44

Felforgatással, Fehéroroszország destabilizálásának szándékával vádolta meg a külföldet csütörtökön Alekszandr Lukasenko államfő, de anélkül, hogy konkrétan bárkit megnevezett volna. Az országra "erőteljes külföldi nyomás nehezedik, azt akarják, hogy úgy táncoljunk, ahogy más fütyül" - mondta a parlamentben elhangzott, a néphez és a törvényhozáshoz intézett soros éves üzenetében.

Lukasenko a külföldi beavatkozási kísérletek egész láncolatát vázolta fel. Ez szerinte azzal kezdődött, hogy voltak, akik megkérdőjelezték a múlt év végi elnökválasztás eredményét, aztán listák készültek azokról a fehérorosz személyekről, akiket bizonyos országokba nem engednek be, majd gazdasági szankciók jöttek, s utána pánikkeltés a fogyasztási cikkek és a valuták piacán.

"Szemmel láthatólag valaki nagyon szeretné destabilizálni az országot, káoszt előidézni, bizalmatlanságot kelteni, hogy az így fellépő gondok megfojtsák országunkat, lehetővé váljon a közvetlen külső beavatkozás és előírása annak, hogy mit és hogyan tegyen a fehérorosz nép" - fogalmazott Lukasenko. Az államfő szerint a rosszakarókat nagyon aggasztja, hogy a természeti erőforrások nélküli Fehéroroszország még talpon van, nem "került egy sorba azokkal, akiket jelenleg sikeresen rombolnak és bombáznak". "Ha megpróbálnak térdre kényszeríteni bennünket, az a legkevesebb, hogy ellenállunk és harcolunk országunkért" - jelentette ki Alekszandr Lukasenko.

Az elnök szerint Oroszország továbbra is kulcsfontosságú stratégiai partnere lesz Fehéroroszországnak. "Változatlan marad a Kelettől és Nyugattól való egyenlő távolságtartás stratégiája, amely lehetővé teszi, hogy hatékonyan használjuk ki kedvező földrajzi helyzetünket, országunk tranzit- és ipari potenciálját - mondta Lukasenko, hozzáfűzve, hogy "Oroszországot a népeink közti objektív, sokrétű kapcsolatok Fehéroroszország kulcsfontosságú stratégiai partnerévé teszik. Az Oroszországgal folytatott sokoldalú együttműködés szuverenitásunk és gazdasági fejlődésünk egyik támasza."

Ami az Egyesült Államokat illeti, Minszk számot vet azzal, hogy elismert globális vezető. Ezért Fehéroroszország érdekelt abban, hogy normális kapcsolatokat tartson fenn vele - mondta Lukasenko, kijelentve, hogy országa kész az együttműködésre, ha azt az amerikaiak is kívánják, de ha nem, akkor abból sincs baj, mert Fehéroroszország nem nagyon függ az Egyesült Államoktól.

A fehérorosz elnök élesen bírálta Franciaországot. Kijelentette, hogy Párizs "banditamódszereket" használ Líbiában. Egy olyan ország, amely "gyáván civileket bombáz", ne adjon leckét demokráciából Fehéroroszországnak, mondta.

Rovatok