Index Vakbarát Hírportál

Megölték az al-Kaida emberét Csecsenföldön

2011. április 21., csütörtök 21:10

Likvidálták a Muhannad néven ismert arab parancsnokot, jelentette be Ramzan Kadirov csecsen elnök. A tavasz érkezésével előbújtak lyukaikból a patkányok, de mindet meg fogjuk semmisíteni, jelentette ki a RIA Novoszty híre szerint Kadirov.

Muhannadot úgy tartották számon, mint aki miatt a közelmúltban szakadás következett be a csecsen lázadók köreiben. Tavaly nyártól a csecsen harcosok nem fogadták el vezérükként a magát a Kaukázusi Emirátus fejeként meghatározó Doku Umarovot, aki Muhannadot látta e fejlemény mögött, szeptemberi videóüzenetében név szerint az arab parancsnokra hárította a felelősséget. Muhannadot az al-Kaida észak-kaukázusi megbízottjaként is említették, és összefüggésbe hozták a moszkvai metrórobbantásokkal.

A lázadók vezetői közötti konfliktus 2010 augusztusában vált ismertté, amikor Umarov közölte, önként lemond az Emirátus fejének szerepéről, utódaként pedig Aszlanbek Vadalovot nevezte meg. Másnap azonban máris cáfolta, hogy ilyen bejelentést tett volna, és hamisítással vádolta meg környezetét.

Az orosz különleges egységek néhány héttel ezelőtti, légicsapásokkal súlyosbított akcióinak Doku Umarov volt az első számú célpontja, akinek azonban sikerült elmenekülnie.

Rovatok