Index Vakbarát Hírportál

Schwarzenegger EU-elnök lehetne?

2011. április 22., péntek 17:58

Dmitrij Medvegyev orosz elnök viccből már felajánlotta Schwarzeneggernek 2010-ben az akkor éppen megüresedő moszkvai főpolgármesteri posztot, most azonban tanácsadói beszéltek arról, hogy szerintük EU-elnök is lehetne a kaliforniai kormányzói posztról januárban távozó politikusból.

Bár a Kalifornia kormányzói posztjáról januárban leköszönő Arnold Schwarzenegger még nem döntötte el, hogy merre folytatná esetleg politikai karrierjét, azonban tanácsadói szerint nem az Egyesült Államok, hanem sokkal inkább Európa felé kellene fordulnia.

Terry Tamminen, Schwarzenegger kabinetfőnöke azt tanácsolta neki, hogy megpályázhatná az Európai Unió elnöki posztját. "A következő néhány évben az EU egy sokkal ismertebb elnököt keres majd, olyat, aki egyesíteni tudja Európát" - mondta Tamminen a Newsweeknek.

"A franciák nem akarnak majd egy németet, a németek nem akarnak majd egy olaszt. De mi a helyzet egy Európában született személlyel, aki Amerikába ment, most pedig visszatérhetne, hogy az új, egyesült Európa Washingtonja vagy Jeffersonja legyen?" - tette fel a kérdést.

Herman van Rompuy, az Európai Unió első elnökének mandátuma 2012. május 31-én jár le. Rompuy kompromisszumos megoldás volt, ráadásul elemzők szerint elsőre nem is akartak az európai hatalmak egy túlságosan is karizmatikus, esetleg bizonyos diplomáciai helyzetekben túlságosan megosztó politikust.

Ha az amerikai alkotmány engedné, akkor Schwarzenegger valószínűleg megpályázná az elnökséget, erre azonban nem született amerikai állampolgárként nincs esélye. A kongresszusi pozíció - szenátori vagy képviselői - egyértelmű visszalépést jelentene neki, ezért sokkal több esélye lenne, hogy utazó nagykövet legyen, vagy éppen az amerikai kormányzatban vállaljon valamilyen szerepet, ugyanakkor Dmitrij Medvegyev orosz elnök 2010-ben már áthívta volna Európába, amikor viccelődve felajánlotta neki Moszkva éppen megüresedő főpolgármesteri posztját.

Az amerikai politikában republikánus színekben indulva, de valójában felesége, Maria Shriver révén a Kennedy-klánhoz is kötődve megvolt a kellő politikai tőkéje és hátországa a nagyon fontos volt kezdetben kaliforniai kormányzói poszt megszerzéséhez. Schwarzenegger ugyan kormányzóhoz képest meglehetősen sokat utazott a világban, és Európában is rendre barátkozott például a klímaváltozás ügyét népszerűsítve, de az amerikaihoz hasonló támogatás nem áll a háta mögött bármilyen európai szerepvállaláshoz.

Egyelőre csak annyi biztos, hogy a 63 éves Schwarzenegger továbbra is segíti az ENSZ munkáját a klímaváltozás elleni küzdelemben, és feladatai között tartja számon a kaliforniai infrastrukturális projekt nyomon követését. Miközben újra filmszerepek közül válogathat, kaliforniai exkormányzóról The Governator címmel mintázott rajzfilmfigura főszereplésével televízióssorozat, képregény és mozifilm is készül.

A későbbi karrierjében fontos szerepet játszó, 1977-es, Pumping Iron című dokumentumfilmjét rendező George Butler dokumentumfilmes azt is elképzelhetőnek tartaná, hogy a testépítőből lett filmszínészből lett politikus végül például egy privát űrrepülőtársaságot indítson.

Rovatok