Index Vakbarát Hírportál

Húsvétozókat vettek őrizetbe Pekingben

2011. április 24., vasárnap 12:56

A kínai rendőrség őrizetbe vett vasárnap Pekingben több tucatnyi olyan keresztényt, akik az illegálisan tevékenykedő Suvang kisegyházhoz tartoztak, és a húsvét megünneplésére gyülekeztek egy téren. Eközben Kína több tízmillió kereszténye zavartalanul megünnepelhette a húsvétot.

A Suvang egyház tagjait három héttel ezelőtt már tiltották ki abból az étteremből, amelyet egy éve minden vasárnap istentiszteletre béreltek ki, vezetőit pedig házi őrizetbe helyezték. A tagok húsvét vasárnap az egyházvezetők felszólítására a Peking északnyugati részén lévő egyetemi negyedben, egy téren próbáltak meg összegyűlni, de a több tucatnyi fiatalt egyenruhás és civil rendőrök végül autóbuszokba terelték és elvitték.

Az ezer tagú kínai Suvang kisegyház nem hajlandó alávetni magát a hivatalos keresztény egyházi szervezet felügyeletének. Elemzők és egyházi aktivisták szerint Kínában körülbelül 20 millió hívő tartozik a hivatalosan regisztrált egyházhoz, több mint 60 millió viszont az állami fennhatóságot el nem ismerő szervezeteknél imádkozik.

Rovatok