Index Vakbarát Hírportál

Negyedik napja folytatódnak a harcok a thaiföldi-kambodzsai határon

2011. április 25., hétfő 12:47

Negyedik napja folytatódnak a harcok a kambodzsai és a thaiföldi hadsereg egységei között, amelyek hétfőn ismét összecsaptak egymással a közös határ egyik vitatott térségében - közölte a kambodzsai védelmi minisztérium szóvivője.

A harcoknak péntek óta legkevesebb 12 halálos áldozatuk és több tucat sebesültjük van, katonák és félkatonai alakulatok tagjai mindkét oldalon. Thavatcsaj Szamutszakorn, a 2. thaiföldi hadsereg térségi parancsnoka hétfőn azt mondta a helyi televíziónak, hogy vasárnap (helyi idő szerint) éjfél előtt egy órával fejeződtek be az összecsapások, amelyekben eddig 5 thaiföldi katona veszítette életét, és legkevesebb 25-en megsebesültek.

A kambodzsai védelmi minisztérium közlése szerint a thaiföldi hadsereg vasárnap 1000 tüzérségi lövedéket és aknagránátot lőtt ki, és két műemlék templom, a csaknem ezeréves Ta Muen és Ta Kvai is megrongálódott. Néhány lövedék a határtól 20 kilométernyire csapódott be kambodzsai területen, mintegy 17 ezer embert menekülésre késztetve. Egy iskola és tucatnyi ház elpusztult, több mezőgazdasági terület lángokban áll. Bangkok egyelőre nem reagált a kambodzsai védelmi tárca állításaira.

Marty Natalegawa indonéz külügyminiszter, a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) soros elnöke "intenzív" tárgyalásokat folytat mindkét féllel a konfliktus lezárása érdekében - közölte Hamzah Thayeb, az indonéz külügyminisztérium ázsiai-csendes-óceáni térséggel foglalkozó illetékese. Natalegawa hétfőn utazott volna Kambodzsába és Thaiföldre, hogy tető alá hozzon egy megállapodást katonai megfigyelők kiküldéséről a vitatott határtérségbe, de az utazást elhalasztották, mert a két fél egyelőre nem tudott megállapodni a tervezet részleteiben.

Thaiföld az ASEAN külügyminisztereinek február 22-i jakartai találkozóján elvi beleegyezését adta az indonéz béketervhez, de azóta többször kifogásokat emelt a dokumentum több ajánlásával szemben. Kambodzsa viszont az összes indonéz ajánlást elfogadta, és sürgette Jakartát, hogy a lehető leghamarabb telepítsen megfigyelőket a határtérségbe. Phnompen még azt is elfogadná, ha a megfigyelők csak a határ kambodzsai oldalán teljesítenének szolgálatot.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár tűzszünetre szólított fel, de a fegyvernyugvás esélyei egyelőre törékenyek, mert a két szemben álló fél nem ért egyet abban, hogy mi váltotta ki az ellenségeskedést, amint abban is eltér a véleményük, hogyan tárgyaljanak a válságot okozó területi vitáról. Thaiföld kétoldalú tárgyalásokon szeretne megállapodást elérni, Kambodzsa viszont ragaszkodik egy harmadik fél közvetítéséhez.

Abhiszit Veddzsadzsiva thaiföldi miniszterelnök vasárnap azt mondta, hogy kétoldalú megbeszélésre kerülhet sor közte és Hun Sen kambodzsai miniszterelnök között az ASEAN május eleji jakartai csúcstalálkozóján. A két ország közötti 798 kilométeres határvonal több térsége vitatott, köztük az a rész, ahol február után ismét dörögnek a fegyverek. A thaiföldi és kambodzsai fegyveres erők 2008 óta többször is összecsapásokba keveredtek egymással a Preah Vihear szentély környékén, amelyet a hágai Nemzetközi Bíróság Kambodzsának ítélt, és az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete 3 évvel ezelőtt a világörökség részévé nyilvánított.

Rovatok