Index Vakbarát Hírportál

Japán gazdák tüntetnek Tokióban

2011. április 26., kedd 11:43 | aznap frissítve

Több mint kétszáz japán paraszt vonult fel két tehénnel kedden Tokióban s követelt kiabálva és öklét rázva kártérítést termékeinek sugárszennyeződése miatt a földrengés és szökőár miatt károsodott Fukusima-1 atomerőmű üzemeltetőjétől.

Az Északkelet-Japánból érkező gazdák Az atomkatasztrófa emberi katasztrófa és Állítsátok le az atomenergiát! feliratú zöld bandana kendőket viselve vonultak a Tokyo Electric Power, a Tepco székháza elé.

A Tokiótól mintegy 220 kilométerrel északkeletre lévő erőműből szivárgó radioaktivitás nyomait megtalálták a tejben, vízben és leveles zöldségekben, például a spenótban, amelyeket a környező területeken termesztettek. A japán hatóságok zárt övezetté nyilvánították a balesetet szenvedett fukusimai atomerőmű 20 kilométeres kitelepítési körzetét.

A TEPCO nemrég azt közölte, hogy valószínűleg körülbelül három hónap múlva kezd majd csökkenni a radioaktív sugárzás, hat 
hónapon belül jelentősen leszorítják a sugárzási szintet, majd befedik a megrongálódott reaktorépületeket, elszállítják a nukleáris fűtőelemeket, kilenc hónapon belül pedig úrrá lesznek a válságon.

A vállalat kedden kezdi bankszámlákon letétbe helyezni azt a háztartásonkénti egymillió jen (2,2 millió forint) összegű kártérítést, melyet az erőmű körüli körzetből kitelepített 80 ezer embernek ad - közölte Kaieda Banri gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszter.

Rovatok