Index Vakbarát Hírportál

Már 250-nél több halott az amerikai ítéletidőben

2011. április 28., csütörtök 10:26 | aznap frissítve

Több mint 250 ember halálát okozták azok a szélviharok és áradások, amelyek az elmúlt két napban az Egyesült Államok középső és déli államaiban pusztítottak.

A nem végleges adatok szerint egyedül Alabama államban - ahol Barack Obama amerikai elnök pénteken helyszíni szemlét tart - több mint 162-en vesztették életüket. A halottak száma együttesen elérte a 259 főt. A viharok a legsúlyosabb pusztítást DeKalb megyében végezték, itt legkevesebb félszázan haltak meg a természeti csapás következtében.

Mississippiben 32-en haltak meg, és az állam 82 megyéje közül 50-ből jelentettek károkat. A viharok Arkansas, Georgia és Tennessee államban is halálos áldozatokat követeltek.

A vihar áramkimaradást okozott az Alabama állambeli Browns Ferry-i atomerőműben, ám a biztonsági energiaellátó rendszer megakadályozta a japánihoz hasonló reaktor-túlhevülést. A létesítményt, amely 2,6 millió otthon áramellátását biztosítja, valószínűleg napokig vagy hetekig nem indítják újra. Alabamában egymillió ember maradt áram nélkül.

Alabama, Mississippi, Missouri, Georgia, Kentucky, Tennessee és Oklahoma állam kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett ki. Barack Obama elnök még szerda éjjel jóváhagyta, hogy Alabama szövetségi segítségben részesüljön, beleértve mentőcsapatok küldését. Az állam területén a Nemzeti Gárda 2000 tagját mozgósították.

Az alabamai Tuscaloosa településen, amelyen legalább egy erős tornádó vonult végig, a legkevesebb három tucatnyian haltak meg, házak százai dőltek össze, és utak tucatjai váltak járhatatlanná. Több százan szenvedtek sérüléseket, és sokan eltűntek.

A viharok által érintett államok mindegyikében érkeztek segélyhívások a házak romjai alatt vagy felborult autókban rekedt emberektől. Az amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat nem végleges jelentése az Egyesült Államok területén múlt péntek óta több mint 300 tornádó keletkezett, közülük több mint 130 szerdán.

Obama segélyt ígért

"A mostani lehet minden idők legtöbb halálos áldozattal járó tornádószezonja" - jelentette ki Sean Morris meteorológus. Az elmúlt napok tornádói a legsúlyosabb károkat okozták az Egyesült Államokban a 2005-ös Katrina hurrikán óta. A forgószelek eddig a legsúlyosabb veszteségeket 1974. április 3-án okozták, amikor 310 ember veszett oda Amerikában. Az időjárás-előrejelzések szerint a most érintett térségen szombattól újabb viharzóna vonul át. A meteorológiai szolgálat összesen 21 államra adott ki riasztást.

Barack Obama amerikai elnök együttérzését fejezte ki, és szövetségi segélyt ígért.

A meteorológiai szolgálat a várható újabb tornádók, jégeső, áradás és villámlás miatt szerdán Alabama, Georgia és Missouri állam több régiójára vonatkozóan "nagy veszélyre" figyelmeztető riasztást adott ki, de a Nagy Tavak Vidékétől a Mexikói-öbölig a következő két napban összesen huszonegy államban pusztíthat ítéletidő. A meteorológusok szombatra újabb viharzóna érkezését jósolják.

Rovatok