Index Vakbarát Hírportál

Mr. Bean ott van, Tony Blair nincs

2011. április 29., péntek 11:22

A brit királyi család a nemzet egységét jelképezi és pártpolitikán felül áll, ezért Vilmos herceg esküvőjének sem kellett volna politikai árnyalatot kapnia, a vendéglista miatt mégis vita robbant ki az előző héten. Míg Tony Blair és Gordon Brown volt munkáspárti miniszterelnökök nem fértek be az 1900 meghívott közé, sokan kifogásolták, hogy felkerült a bahreini trónörökös, akinek a családja egy hónapja vérbe fojtotta az arab országban a békés tüntetéseket.

A Telegraph szerint 1947-ben Winston Churchill kiválóan ki tudta használni a II. Erzsébet és Fülöp herceg esküvőjében rejlő lehetőségeket, például úgy időzítette érkezését, hogy a leginkább reflektorfényben legyen, ennél nyilvánvalóbb politikai nyeresége vagy vesztesége azonban nem származott a politikusoknak a ceremóniából.

A két munkáspárti exkormányfő hiányzását azért tették többen is szóvá, mert a vendéglistán szerepelt a két még élő egykori konzervatív miniszterelnök, Margaret Thatcher – aki egészségi állapota miatt nem vesz részt az esküvőn – és John Major is, valamint a jelenlegi, szintén tory kormányfő, David Cameron is.

Az udvar hivatalosan azzal indokolta döntését, hogy elődeikkel szemben sem Blairnek, sem Brownnak nincs lovagi rangja, azonban a lista nagy visszhangot váltott ki a brit lapokban. Több konzervatív publicista is nehezményezte a két miniszterelnök mellőzését, miközben a számos meghívott közé befért David Beckham, Guy Ritchie is, valamint Mr. Bean, vagyis Rowan Atkinson is.

Több munkáspárti képviselő indokolatlan sértéssel vádolta a királyi családot, de politikai ellenfeleiket sem kímélték, a kormányzati tisztviselőket is azzal vádolták, hogy figyelmeztetniük kellett volna az udvart a visszásságokra. A miniszterelnöki hivatalnak védekeznie kellett, jelezték, hogy a meghívottak listája a királyi esküvőre az udvarra tartozik, nem pedig a kormányra.

A kérdésnek külön súlyt ad, hogy május 5-én, jövő csütörtökön helyhatósági választásokat tartanak Angliában, megválasztják a skót, a walesi és az északír parlament tagjait, valamint népszavazást tartanak Nagy-Britannia évtizedes választási rendszerének reformjáról, amely a Cameronnal kormánykoalíciót alkotó liberálisok egyik fő követelése volt. Egyelőre még kérdéses, hogy milyen hatása lesz az esküvő belpolitikai mellékszálának, de a gazdasági megszorítások miatt várhatóan sokan elfordulnak a kormánykoalíciótól.

Ennél sokkal kisebb a jelentősége, de a kritikusok azt sem felejtették el megemlíteni, hogy a részvételét végül lemondó bahreini trónörökös mellett több vitatott külföldi vendég is felkerült a vendéglistára, köztük a Robert Mugabe elnökhöz közelálló zimbabwei nagykövet, valamint a tizennégy feleségéről is ismert III. Mswati szváziföldi király, akinek katonái az előző héten szintén keményen leverték a tüntetőket.

Rovatok