no

Index Vakbarát Hírportál

Botránymentesen esküdött össze a királyi pár

2011. április 29., péntek 18:39

Április 29-én, pénteken Vilmos herceg, aki a britek következő királya lehet, feleségül vette Kate Middletont. Korábban azt jósolták, szakadni fog az eső a királyi menyegzőn, szerencsére nem így lett. A Velvet helyszíni tudósítója szerint a britek vígak: még a szippantós autókat is megéljenezték, és hokedlitalpú cipőbe bújtak, hogy jobban lássanak. Az is kiderült, hogy az ötezer kivezényelt egyenruhás a nap folyamán negyvenhárom embert vett őrizetbe. Huszonöt embert rendzavarásért állítottak elő, de akadt olyan is, akit nemi erőszakért, sőt, 24 főre már csütörtökön lecsaptak, nehogy megzavarják a házasságkötést. Feloszlattak emellett két demonstrációt is.

A Westminster apátságba 1900 vendéget vártak, de majdnem olyanok is bementek, akiket nem. A diplomáciai okokból meghívottak mellett sok volt a celeb is: David Beckham és neje mindenkivel édelegtek, miközben kiderült, a focista rossz oldalra tűzte kitüntetését.

Vilmos herceg és öccse, Harry a tervek szerint érkeztek a templomba, ahol a vőlegény hárormnegyed órán keresztül várta jövendőbelijét. Kate Middleton meg is érkezett, dél után néhány perccel, félig kiengedett hajjal, fátyolosan, szépen, a királynőtől kölcsönzött fejdíszben. Helyi idő szerint negyed egykor (nálunk negyed kettőkor) kimondták az igent, majd véget ért a szertartás, a britek ünnepeltek, a himnuszukat énekelték.

Az ifjú házasok a Buckingham Palotába tértek vissza, Vilmos kisegítette a kocsiból uszályos nejét, majd kisvártatva a palota erkélyére mentek a királyi család többi tagjával, hogy üdvözöljék az alattvalókat. Két szolid szájrapuszival tudták le az első hivatalos, nyilvános hercegi csókot.

A délután folyamán II. Erzsébet királynő esküvői ebédet adott, erre 650 vendéget hívtak meg, a Károly herceg által adandó vacsora szűkebb körű, mindössze 300 fős lesz. Aki tovább is bírja, annak szombat hajnalban Harry herceg kínál rágcsálnivalót "túlélők reggelije" címmel. Vilmosról nem tudni, ott lesz-e, de éjjel biztosan mással lesz elfoglalva.

A hercegi pár esküvőjének napja nagyjából ötvenmillió fontba, körülbelül 15 milliárd forintba került. Ez egyrészt a népes vendégsereg miatt kerül ilyen sokba, másrészt a hatalmas érdeklődés és a hercegi menyegző ellen tüntetők miatt fokozott biztonsági intézkedésekre is szükség volt: még a tetőkről is mesterlövészek figyeltek.

A vendégeket etetni és kiszolgálni is kell: a NOW magazin becslései szerint a teljes kiszolgáló személyzet munkája másfélmillió fontba (kb. 440 millió forint) kerül, és ehhez még hozzáadódik az étkészletek, a dekoráció, az ételek és a pezsgők ára.

Rovatok