Index Vakbarát Hírportál

Hiába győzködték a jemeni elnököt

2011. április 30., szombat 23:55 | aznap frissítve

A jemeni elnök elutasította az Öböl menti monarchiák által kidolgozott hatalomátadási terv aláírását, jelentette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió a jemeni ellenzékre hivatkozva.

A dokumentumot az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) dolgozta ki, és a szervezet főtitkára, Abdel-Latíf az-Zajáni szombaton arról akarta meggyőzni Szanaában Ali Abdalláh Száleh elnököt, hogy fogadja el a hatalomátadási tervet.

Az ellenzék egyik képviselője Zajánit idézve azt mondta, hogy Száleh a kormányzó párt elnökeként, s nem államfői minőségében akarta aláírni a megállapodást, de ez ellenkezik a GCC javaslatával. Az államfő ezt azzal indokolta, hogy pártok közötti kiegyezésről van szó. A GCC főtitkára szombaton mindenesetre dolgavégezetlenül utazott el Szanaából.

A tervet szombaton kellett volna aláírnia Száleh elnöknek, és vasárnap Rijádban az ellenzék, illetve a jemeni kormánypárt képviselői is ellátták volna kézjegyükkel a dokumentumot. Az ellenzék szombat este bejelentette, hogy Száleh elutasító álláspontja miatt képviselőik nem utaznak el Rijádba.

A terv értelmében az aláírást követő egy héten belül Szálehnek meg kell bíznia az ellenzéket egy nemzeti megbékélési kormány megalakításával, egy hónappal később pedig érinthetetlenségének és büntethetetlenségének megőrzése mellett távoznia kell a hatalomból.

Jogköreit alelnöke venné át, aki két hónapon belül elnökválasztást ír ki. A parlament ezután új alkotmányt alkot, amelyet népszavazásra bocsátanak, majd parlamenti választásokat rendeznek.

A dokumentum értelmében az ellenzék véget vet a január óta tartó utcai tüntetéseknek. Száleh habozása miatt azonban egyelőre kérdéses, hogy mikor rendeződhet a helyzet Jemenben.

Rovatok