Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a két éve lezuhant Air France-gép fekete dobozát

2011. május 1., vasárnap 20:39 | aznap frissítve

A tenger alatti kutatás eredményeképpen megtalálták az egyik fekete dobozát az Air France légitársaság 447-es járatának, amely 2009. június 1-jén Rio de Janeiróból Párizsba indult, és útközben az Atlanti-óceánba zuhant.

A légi baleseteket vizsgáló francia BEA hivatal vasárnapi közleménye szerint a 447-es járat fekete dobozát vasárnap reggel "lokalizálták és azonosították", és néhány órával később egy robot tengeralattjáróval kiemelték a mélyből. A közleményhez fotókat is mellékeltek. A műszaki vizsgálat vezetője szerint a doboz "jó fizikai állapotban" van, így van remény arra, hogy értékes adatok nyerhetők ki belőle. A BEA illetékesei ugyanakkor azt sem zárták ki, hogy a fekete doboz használhatatlan, ugyanis két éven át hatalmas víznyomásnak volt kitéve a tengerfenéken.

Szerdán már előkerült a fekete doboz egyik darabja, de nem az, amelyik a kulcsfontosságú adatokat tárolja. A kutatórobotok tovább keresik a másik, a pilótafülkében elhangzott beszélgetéseket rögzítő fekete dobozt.

Az Air France repülőgépe a brazil partoktól 1100 kilométerre, a radarok hatókörén kívül eső területen zuhant le, miután viharzónába került. Fedélzetén 228 ember volt, köztük négy magyar állampolgár - két felnőtt és két gyerek - valamint egy szlovákiai magyar.

A korábbi kiterjedt és költséges kutatások nem tudták kideríteni, pontosan mi történt az Airbus (A330-203) géppel, miután nagy magasságban viharba került. Szakértők szerint csak a fekete dobozok adatai és hangfelvételei adhatnak választ arra, ki vagy mi okozta a balesetet.

Rovatok