Index Vakbarát Hírportál

Karneváli hangulat New Yorkban és Washingtonban

2011. május 2., hétfő 12:35

Spontán ünneplésbe kezdett Amerika népe, amint elterjedt a hír, hogy a 2001 szeptember 11-i terrortámadások állítólagos vezetőjét megölték Pakisztánban.

New York

New Yorkban a Times Square-en a szilveszterihez hasonló csődület alakult ki már éjfél után. Zászlókat lobogtatva, énekelve, üvöltözve, magukat fotózgatva ünnepelték a terrorista vezető halálát. A tömegben többen azt skandálták "Bin Laden halott, Bin Laden halott!". A rendőrség nagy erőkkel vonult fel a helyszínen és tűzoltókocsikat is készenlétbe helyeztek.

Több százan gyűltek össze a szeptember 11-én lerombolt ikertornyok helyén kialakított téren, a Ground Zerón is. New York polgármestere, Michael Bloomberg az ünneplőknek elmondta: "Oszama bin Laden megölése nem kisebbíti azt a szenvedést, amit ő okozott New York-iaknak és más amerikaiaknak, de rendkívül fontos győzelem nemzetünknek, és tiszteletadás annak a több millió fegyveresnek, akik fáradhatatlanul harcolnak népünkért."

Washington

"USA! USA!", "Végre megvagy!" és "9/11 óta vártunk erre" - skandálta a több százas tömeg a Fehér Ház előtt, még jó két órával az után is, hogy Barack Obama elnök bejelentette: Pakisztánban amerikai különleges egységek megölték Oszama bin Ladent, az al-Kaida vezetőjét. Az MTI helyszíni tudósítója szerint a Fehér Ház felé közeledve az utcákon egyre gyakoribbakká váltak a dudáló autók, amikből kihajolva lelkes fiatalok lobogtatták az amerikai zászlót. A nemzeti színek minden elképzelhető méretben és formában megjelentek: kalapon, pólón vagy egész testet beborító lobogón.

Az autórádiókból folyamatosan szóltak az Oszama bin Laden megöléséről szóló hírek. Az NPR közszolgálati rádió az egész éjszakát az Amerikában 9 és fél éve várt eseménynek szentelte. Megszólaltak a 2001. szeptember 11-i terrortámadások túlélői, az áldozatok hozzátartozói, valamint amerikai és külföldi politikusok és szakértők.

"Oszama bin Laden halott", "Erős Amerika", "Egyesült nemzet" - hirdették a sebtében összetákolt transzparensek. A tömeg hazafias ünnepélyességet, egyfajta kielégített igazságérzetet sugárzott a helyszíni tudósító szerint. A hangulat akkor hágott a tetőfokára, amikor egy fiatalember felmászott a Fehér Ház előtti, biztonsági kamerákkal felszerelt egyik lámpaoszlopra, kiemelte tartójából az amerikai zászlót és meglengette azt a feje fölött.

Ünneprontók

Voltak azonban a másik oldalon, akik az első sokk után rögtön fenyegetőzni kezdtek. Dzsihádista fórumokon így fohászkodott az egyik hozzászóló: "Ó, Allah, add, hogy Amerika olyan sokáig ne ismerje a biztonságot, mint Palesztina". Egy másik, az ünneplő amerikai tömeget ábrázoló képekre reagálva azt írta: "Ezek az örvendezők szórakoztatóak. Ünnepeljétek a hírt, ahogy csak akarjátok, hitetlenek. Már csak kevés időtök maradt ünnepelni, mielőtt szembe kellene néznetek a valósággal".

Rovatok