Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Oszama bin Laden

2011. május 2., hétfő 06:09 | aznap frissítve

Az Egyesült Államok megölte Oszama bin Ladent Pakisztán közelében, jelentette be Barack Obama amerikai elnök. A pakisztáni hírszerzés is megerősítette az információt. Obama az előző héten adott parancsot az al-Kaida-vezér megölésére. Fokozott védelmet rendeltek el az Egyesült Államok külföldi diplomáciai képviseleteinél.

Az Egyesült Államok egy akcióban végzett Oszama bin Ladennel, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjével, jelentette be vasárnap éjjel a Fehér Házból élőben közvetített rendkívüli televíziós beszédében Barack Obama amerikai elnök. "Igazságot tettünk" - mondta.

Nem az iszlám ellen

Obama hangsúlyozta, hogy az akció "nem az iszlám ellen irányult, mert bin Laden nem volt muzulmán vezető." A pakisztáni hírszerzés illetékesei is megerősítették, hogy az al-Kaida vezetőjét megölték Iszlámábád közelében.

George W. Bush, aki az al-Kaida 2001. szeptember 11-i terrortámadásakor az Egyesült Államok elnöke volt, monumentális eseményként értékelte a történteket.

A bejelentés után a távol-keleti tőzsdéken csökkent az arany és az olaj ára, a dollár árfolyama pedig emelkedett.

Obama szerint ez az eddigi legjelentősebb esemény az al-Kaida elleni harcban. Obama azt mondta, hogy 2010. augusztusában jelentették neki, hogy feltehetően Oszama bin Laden nyomára bukkantak, a hírszerzési jelentések szerint egy pakisztáni létesítményben bujkált. Megtervezték az akciót, napokig figyelték a búvóhelyét, majd Obama az előző héten úgy ítélte meg, hogy elegendő hírszerzési információjuk van, ezért engedélyezte a célpont kiiktatását.

Egy kis létszámú kommandós alakulat hajtotta végre az akciót a Pakisztán északkeleti részén lévő Abbottabad közelében, bin Laden rövid tűzharc után ölték meg. Az ABC News úgy tudja, hogy a testét az USA-ba szállították. A CNN információja szerint az akció negyven percig tartott, a csapat korábban többször is elpróbálta az egész műveletet.

Az akciót a pakisztáni hadsereg és az amerikai hadsereg különleges alakulatai közösen hajtották végre. Oszama személyazonosságát igazolták, valóban róla van szó. Az ehhez szükséges DNS-mintát Oszama nővérének holttestéről szerezték be, aki egy bostoni kórházban halt meg.

Fokozott védelem

A CNN úgy tudja, hogy fokozott védelem alá vették az Egyesült Államok külföldi diplomáciai képviseleteit. Az Egyesült Államok figyelmeztette a külföldön élő amerikai állampolgárokat, hogy megnőtt az esélye az Amerika-ellenes erőszaknak, egyben utazási figyelmeztetést is kiadtak a külföldre készülőknek.

Éppen egy hete szivárgott ki a Wikileaksen, hog az al-Kaida terrorhálózat egyik vezetője Európában elrejtett atombombáról vallott, amely állítólag akkor robbanna, ha Oszama bin Ladent megölik.

Előre kiszivárgott

A New York Times szerint a bejelentést helyi idő szerint este 22:30-ra tervezte Obama, de mint minden, ez is kiszivárgott. Először 21:45-kor twittelte Dan Pfeiffer, a Fehér Ház sajtófőnöke, hogy az elnök bejelentésre készül fél 11-kor. Rutinos washingtoni riporterek azonnal tudták, Oszamáról van szó.

Először a Twitteren és Facebookon terjedt el a hír, majd 22:25-kor
Donald Rumsfeld egykori kabinetfőnöke twittelte ki:
"Megbízható forrásból tudom: kinyírták végre Osamát. A mindenségit!"
Öt percen belül mindenki tudott a dologról, 22:45-kor az ABC, az NBC és
a CNN megszakította adását, és beszámolt. Az NBC News egyik riportere
szerint akkor derült ki a dolog, amikor a képviselők is megtudák a
hírt, mert asszisztenseik közül sokan elkezdték hívogatni az ismerős
újságírókat. Obama egy órával elcsúsztatta a bejelentést, a beszédet saját maga írta.

23:35-kor történt meg a hivatalos bejelentés. Egy kaliforniai család
ezt Twitterelte: "Most magyarázzuk kilencéves fiunknak, ki volt Oszama".

Az ördög maga

Oszama bin Laden volt a világ legkeresettebb terroristája. A szaúdi milliomost tartják a szeptember 11-i merényletsorozat kitervelőjének és megrendelőjének.

Bin Laden elszigeteltségében és magatehetetlenségében érte el élete legnagyobb sikerét. Kultikus figuraként lehetőséget teremtett az egymással legfeljebb laza kapcsolatokat ápoló terrorcsoportoknak az egységes fellépésre. 2001. szeptember 11. óta kevés olyan merénylet volt, ahol ne rögtön az al-Kaidát sejtették volna a támadás mögött, de valójában egyetlen olyan támadás volt, amit ténylegesen és bizonyíthatóan bin Laden, illetve a környezetében élők útmutatásai alapján és támogatásával hajtottak végre.

Hollétéről rengeteg vélt vagy valós információ látott napvilágot. A terroristavezérről rengeteg pletyka keringett, egyesek szerint pornólapokban üzengetett híveinek.

Rovatok