Index Vakbarát Hírportál

Mi lesz most az al-Kaidával?

2011. május 2., hétfő 09:31

Az al-Kaida nem egy hadsereg, aminek vezére van, az al-Kaida egy brand, melynek szerepe csupán annyi, hogy globális nyilvánossághoz juttatja a szélsőséges iszlám terrorizmust. Működése nem hierarchizált, öntevékeny sejtjeit globális hálózatok finanszírozzák, függetlenül a központtól. Bin Laden nem főnök volt, hanem szellemi vezér, az pedig halála után is lehet. Nem ez volt a végső csapás a nemzetközi terrorizmusra.

"Egy évvel a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után az egyik legfőbb kérdés az volt, él-e még Oszama bin Laden. Mára ez már lényegtelenné vált. Még ha meg is ölnék bin Ladent, terrorcsoportból eszmévé vált mozgalma, az al-Kaida megsemmisíthetetlen" - írtuk 2006. szeptember 11-én, a New York-i World Trade Center és a washingtoni Pentagon elleni, nagyjából háromezer halálos áldozatot követelő terrortámadások ötödik évfordulóján. Újabb öt év elteltével sem tudnánk okosabbat mondani.

Bin Laden megölése ennél persze azért jelentősebb fejlemény. A szaúdi terroristavezér halála jól kommunikálható mind az amerikaiak, mind a terroristák szempontjából. Rövid távon egyértelműen az Egyesült Államok jöhet ki jól a dologból, mégiscsak megölték az első számú közellenséget, kilenc és fél év elteltével ténylegesen is megtorolták a szeptember 11-i támadásokat. Amerika megint bebizonyította, hogy nem érdemes ujjat húzni vele.

Hosszú távon azonban bin Laden csak egy újabb mártír lett a globális iszlám - ez alatt a szélsőséges, terrorista módszerekkel operáló szellemi mozgalmat értjük - háborújában. Bin Laden halálával, ha lehet, még inkább eszmévé vált, bár, mint azt már írtuk, lényegében évek óta már csak ennyi, egy gondolat fizikai megtestesülése. Fizikai megsemmisülése így lényegtelen kérdés az al-Kaida jövője szempontjából.

Azt szinte biztosan kijelenthetjük, hogy bár állandó videóüzeneteiben bin Laden fenntartotta az al-Kaida vezetésének látszatát, kilenc éve tartó bujkálása közben nem sok gyakorlati szerepe lehetett a szervezet életében. Az al-Kaida zsenialitása különben is decentralizáltságában áll. A szervezet működésének legfőbb jellemzője, hogy kicsi, önállóan működő sejtekből áll össze, melyek finanszírozása is megoldható decentralizáltan. Bin Laden szerepe az egészben a szervezet ilyen jellegű felépítése volt, ám mindez már 2001. szeptember 11. előtt befejeződött. A globális iszlám hálózata vezér nélkül is működik, a vezér szerepe jelképes, legfeljebb a szellemi iránymutatásról szól. Ez azonban nem olyasmi, amit ne tudna bárki végrehajtani. Az ellenség - a "keresztesek" - adott, célpontot találni, vagy okot a támadásra pedig nem jelent különösebb szellemi kihívást.

Oszama bin Laden örökségének két fontos eleme van. Az egyik, hogy ténykedésével bebizonyította, valójában minimális költségvetéssel, házilagos módszerekkel is végrehajtható nagy károkat okozó terrortámadás gyakorlatilag a világ bármely részén. A másik, hogy az al-Kaida, mint globális brand megteremtésével olyan nyilvánosságot biztosított a szélsőséges iszlámnak, amivel szemben nehéz felvenni a harcot. Hogy bin Laden él vagy halott, az a globális terrorizmus szempontjából eddig is lényegtelen volt. Halálával valójában csak egy újabb mártír, egy újabb hivatkozási alap született, amit a jövőben szellemi örökösei zászlójukra tűzhetnek, hogy aztán tovább folytassák a globális kommunikációs térben, a szabad utazás és a szabad pénzforgalom világában jelentősen megkönnyített ténykedésüket.

Rovatok