Index Vakbarát Hírportál

Egy véleményen Izrael és a Palesztin Hatóság

2011. május 2., hétfő 10:33 | aznap frissítve

Bin Laden halálhíre kapcsán mindenki nagy sikerről beszél, az amerikai muzulmánok is megkönnyebbültek, és újra gyorsan elhatárolódtak a terroristavezértől.

George W. Bush volt amerikai elnök: "Ez a győzelem Amerikáé és mindazoké, akik a békéért küzdenek világszerte. A terror elleni harc nem ért véget, de ma egyértelmű üzenetet küldtünk: nem számít, meddig tart, az igazság győzni fog".

David Cameron brit miniszterelnök: "A világ népei számára nagy megkönnyebbülés bin Laden halála. Bin Laden a legkegyetlenebb terrorista rémtettekért felelős, a szeptember 11-i merényletért és még több más támadásért, amelyek emberek ezreinek – köztük sok britnek – a halálát okozták".

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Herman van Rompuy, az Európa Tanács elnöke: "Bin Laden halála biztonságosabb hellyé teszi a világot, és megmutatja, hogy az ilyen bűntettek nem maradnak büntetlenül. Oszama bin Laden bűnöző volt, aki szörnyű terroristaakciókért volt felelős, amelyek ártatlan emberek ezreinek életét követelték."

Nicolas Sarkozy francia államfő: "A terroristák történelmi vereséget szenvedtek, de ez nem jelenti az al-Kaida végét".

Simon Peresz izraeli államfő: "Nagy siker nemcsak az Egyesült Államok, hanem az egész világ számára is, amely szabadabban lélegzik a bin Ladenre mért méltó, bár megkésett büntetés után".

Gasszán Hatíb, a Palesztin Hatóság szóvivője: "Az, hogy megszabadultunk bin Ladentől, világszerte jó a béke ügyének, de az a lényeg, hogy leküzdjük azt a beszédmódot és módszereket – erőszakos módszereket –, amelyeket bin Laden és mások megteremtettek és ösztönöztek a világon".

Amerikai–Iszlám Kapcsolatok Tanácsa: "Akárcsak honfitársaink, mi is üdvözöljük az al-Kaida-vezér Oszama bin Laden halálhírét, mivel ezzel elhárult a hazánkat és a világot fenyegető veszély. Ahogyan azt már többször elmondtuk a szeptember 11-i terrortámadások óta, bin Laden nem képviselte sem az iszlámot, sem a muzulmánokat".

Martonyi János magyar külügyminiszter: "Meg kell erősíteni a biztonsági intézkedéseket, hosszabb távon pedig kérdés, hogyan reagál az iszlám világ. Ma előbb a minisztériumban, majd kormányszinten is áttekintik a kialakult helyzetet".

Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke: "Egy sokkal biztonságosabb világra ébredtünk".

Rovatok