Index Vakbarát Hírportál

Bin Ladennél nem volt fegyver

2011. május 3., kedd 21:40 | aznap frissítve

"Oszama bin Ladennél nem volt fegyver, amikor egy amerikai kommandós végzett vele a vasárnapi rajtaütésben" - mondta Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője. A korábbi bejelentésekkel ellentétben pontosították, hogy bin Laden az egyik feleségének hitt nőt élő pajzsként maga elé rántott volna az akció alatt.

Hétfőn John Brennan, a Fehér Ház terrorizmusellenes tanácsadója még azt mondta, hogy bin Laden tűzharcba keveredett a házba lépő amerikai katonákkal. Azt is mondta, hogy a terroristavezér egy nő mögé bújt el.

A pontosított bejelentés szerint az al-Kaida-vezér felesége rárontott az egyik amerikai kommandósra, aki lábon lőtte, de nem ölte meg. "Bin Ladent ezután lelőtték és megölték. Nem volt nála fegyver" - ismételte meg Carney.

A Fehér Ház szóvivője szerint ugyanakkor az ellenálláshoz nem kell fegyver, bin Laden pedig ellenállt a rajtaütés alatt. Az épületben több másik embernél is fegyver volt.

Azt egyelőre még mindig nem döntötték el, hogy a fejbelőtt bin Ladenről készült fotókat nyilvánosságra hozzák-e, azonban kiadhatnak olyan képeket, amelyeket hullámsírba helyezése előtt készítettek.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Navi Pillay kedden felszólította az Egyesült Államokat, hogy tájékoztassa a világszervezetet Oszama bin Laden halálának részleteiről. Szerinte minden terrorizmusellenes műveletnek összhangban kell lennie a nemzetközi joggal.

Rovatok