Index Vakbarát Hírportál

Kibékültek a palesztinok

2011. május 4., szerda 21:46

Kibékült egymással szerdán a Fatah és a Hamasz, az egymással olykor véres harcot is vívó két fontos palesztin politikai erő. Ha barátságuk tartós lesz, akkor új helyzet jön a palesztin-izraeli konfliktusban. Izrael máris jelezte, hogy rosszalja a két rivális barátkozását.

Szerdán Kairóban megállapodást kötött a Fatah és a Hamasz vezetője. Mahmud Abbasz és Kaled Mesal békéje váratlan és jelentős fordulat a Közel-Keleten.

A Fatah annak a szervezetnek az utódja, amit még Jaszer Arafat hozott létre. Mára ez számít a mérsékeltebb palesztin erőnek, ezzel a féllel szokott tárgyalni Izrael, a szervezetet irányító Mahmud Abbaszt legitim palesztin vezetőnek fogadják el nyugaton, néhány hete katonai dísszemlével fogadta Schmitt Pál is a budai várban. A Fatah irányítja Ciszjordániát, vagyis azt az autonóm palesztin területet, amely Izrael keleti felén van, és határos Jordániával.

A Hamaszt nem tárgyalópartnerként, hanem terrorszervezetként kezelik Izraelben és nyugaton is. Az Iránból és Szíriából is támogatott Hamasz a másik, Ciszjordániánál jóval kisebb palesztin enklávét, Gázát irányítja.

A Hamasz és a Fatah között 2007-ben romlott meg nagyon a viszony. Akkor Gázában a Hamasz nyerte a helyi választást, a Fatah azonban vonakodott átadni a hatalmat, mire a Hamasz fegyverrel űzte ki a rivális szervezetet a területről.

A két szervezet most megegyezett, hogy közösen támogatott szakértői palesztin kormány alakul, és ezentúl közösen küzdenek a független palesztin állam megteremtéséért. Kairóban a vezetők kijelentették, hogy nem hagyják hogy Izrael egymás ellen ezentúl kijátssza őket, és felszólítják az összes palesztin frakciót - amelyek sokszor kegyetlen háborúkat vívtak egymással az utóbbi években - hogy hagyjanak fel az ellenségeskedéssel.

Az izraeli kormány nem nézi jó szemmel a palesztinok békülését. Banjamin Netanjahu miniszterelnök azt mondta, hogy a Fatah nem közösködhet terroristákkal, mert ezzel a béke esélyét veszélyezteti. Az izraeli kormány máris befagyasztotta a ciszjordániai palesztin hatóság pénzét, arra hivatkozva, hogy félő, terroristákhoz kerül.

Míg ugyanis a Fatah felhagyott a fegyveres harccal Izrael ellen, addig Gázából a Hamasz mostanában újra lőni kezdett rakétákkal izraeli településeket.

A BBC-nek nyilatkozó közel-kelet szakértők szerint a palesztin megbékélés felé az idei arab forradalmak nyitottak utat.

Rovatok