Index Vakbarát Hírportál

Lecsukták a manamai orvosokat

2011. május 4., szerda 19:08

A bahreini rezsim bosszút állt azokon az orvosokon, akik ellátták a februári tüntetések sérültjein. Az elhurcolt orvosokat és nővéreket meg is kínozták.

24 orvost és 23 ápolónőt tartóztattak le a hét elején Bahreinben. Többségüket manamai kórházakból hurcolták el. A letartóztatottakat egy helyi jogvédő szervezet információi szerint katonai bázisokon tartják fogva. Úgy tudják, hogy a foglyokat megkínozták. Azokat vitték el, akik a februári tüntetések idején ellátták a rendőri erőszak áldozatait.

Az egyik orvos felesége, aki maga is egészségügyi dolgozó, azt mondta az al-Dzsazírának, hogy őt slaggal verték, de máshol is ütötték, csúnya kék foltok voltak a szeme körül is. A verés után elengedett asszony azt mondta, hogy táncolnia kellett a katonák előtt, akik trágárságokkal gúnyolták.

A bahreini egészségügyi dolgozók ellen nemcsak azért indult eljárás, mert segítettek a sebesült tüntetőkön, hanem mert adatokat közöltek külföldi hírügynökségekkel a sebesültek és a halottak számáról.

A szigetországban februárban voltak nagy megmozdulások, elsősorban a fővárosban, Manamában. Az utcára vonulók a királyi család befolyásának csökkenését és nagyobb szabadságot követeltek. A tüntetők az ország többségéhez tartozó síiták voltak, azonban a politikai és gazdasági hatalom a kisebbségben lévő szunniták kezében van.

A tüntetéseket a bahreini rezsim - szaúdi segítséggel - brutálisan vérbe fojtotta.

Rovatok