Index Vakbarát Hírportál

Két magyarországnyian élnek Pekingben

2011. május 5., csütörtök 18:15

Peking állandó lakossága megközelíti a húszmilliót; az elmúlt tíz évben több mint 6 millióval gyarapodott a kínai főváros lélekszáma, s immár minden harmadik pekingi vidékről érkezett, derült ki a legutóbbi népszámlálás csütörtökön közzé tett adataiból.

2010. november elsején Pekingnek 19 millió 600 ezer állandó lakosa volt, 45 százalékkal több, mint tíz évvel korábban. A gyors növekedés meghatározó oka a letelepedett vidéki vándormunkások számának nagyarányú növekedése - áll a fővárosi statisztikai hivatal közleményében. Peking 2020-ig 18 millió fő alatt szerette volna tartani lakosságát.

Az ország más területeiről érkezettek száma megduplázódott, évente több mint 10 százalékkal nőtt, s mára meghaladja a 7 milliót. A főváros népességén belül az arányuk 36 százalék, míg 2000-ben még 20 százalék alatt volt. Peking népessége évente 3,8 százalékkal bővült, míg az országos átlag 0,57 százalék volt.

Peking állandó lakosságának 86 százaléka lakik a városban, és a fennmaradó 14 százalék, mintegy 2,75 millió ember él a közigazgatásilag Pekinghez tartozó, de inkább vidéki területeken.

A főváros lakosságának 8,7 százaléka 65 év feletti; a vidékről betelepültek életkora jellemzően 15 és 60 év között van. A fővárosban több mint 91 ezer külföldi él.

A mai helyzetben, amikor a terveknél tíz évvel korábban lett lényegében húszmilliós a kínai főváros, komoly teher hárul a környezetre, amit a pekingi utakon futó ötmillió autó is jelez - állapította meg Ku jan-csou (Gu Yanzhou) a fővárosi statisztikai hivatal igazgató-helyettese, s hozzátette, hogy a főváros kórházai is nehezen bírják a megnövekedett nyomást.

Pekingnek lassuló gazdasági növekedés mellett egyrészt biztosítania kell a minőségi életkörülményeket, másrészt ellenőrzés alatt kell tartania a népesség alakulásának folyamatát - vélte Ku, akit a Hszinhua hírügynökség idézett.

A legutóbbi népszámlálás adatai szerint Kína lakossága megközelíti az 1 milliárd 340 milliót, ami azt jelenti, hogy az ország népessége az elmúlt évtizedben közel 74 millió fővel bővült.

Rovatok