Index Vakbarát Hírportál

Meghalt az utolsó I. világháborús veterán

2011. május 5., csütörtök 09:55 | aznap frissítve

Elhunyt az I. világháború utolsó ismert veteránja, jelentette a Huffington Post. Claude Stanley Choules, barátainak csak Chuckles 110 éves volt, Perthben, Ausztráliában vesztette életét egy öregek otthonában.

Chuckles szerénysége és humora miatt kedvelték családtagjai és barátai. Szerénységére jellemző, hogy első könyvét 108 évesen publikálta, pedig kalandjai sokakat érdekeltek. Humorát pedig jól mutatja nyilatkozata, amikor a hosszú élet titkáról kérdezték. "Lélegezz folyamatosan" - mondta.

Choules 1901. március 3-án született Nagy-Britanniában, Pershore városkában. 108 éves korában publikált, "Utolsó az utolsók között" című visszaemlékezésében megírta, milyen volt, amikor az első autó áthajtott a városon. Gyerekkorában egy doboz cigaretta még csak 1 pennybe került - manapság ennek hétszázszorosába kerül a cigaretta Nagy-Britanniában.

Choulest fiatal korától vonzotta a tenger, száz éves koráig rendszeresen úszott az óceánban. Ezért is jelentkezett a haditengerészethez 14 éves korában. 1917-től az HMS Revenge hadihajón szolgált, ennek fedélzetéről nézte végig a német flotta megadását.

Bár 41 évig szolgált a seregben, és az egyik utolsó veteránként híressé is vált, nem hitt a háborúban, öregkorára pacifista lett. Nem volt hajlandó részt venni a világháborúra emlékező katonai parádékon sem.

A II. világháborúban Ausztráliában szolgált, utána hosszú, békés életet élt. "Nagyon szerettük. Szomorú arra gondolni, hogy többé már nincs velünk, de ez az élet rendje" - nilatkozta 84 éves lánya, Daphne Ediger az AP amerikai hírügynökségnek.

Rovatok