Index Vakbarát Hírportál

Nem forgatják fel a brit választási rendszert

2011. május 5., csütörtök 13:18 | aznap frissítve

Akár a választók kétharmada is a brit választási rendszer megújítását célzó alternatív voks bevezetése ellen szavazhat a csütörtöki népszavazáson, ezzel jó időre elveheti a pártok kedvét a hasonló próbálkozásoktól. A leginkább a liberális demokraták érezhetik meg az általuk támogatott rendszer elutasítását.

A nők választójogának 1918-as bevezetése óta a brit választási rendszer legfontosabb átalakítása lehetne, ha a csütörtöki népszavazáson a britek az alternatív voks bevezetése mellett döntenének, azonban a legutolsó felmérések szerint nem sok esély van az igenek győzelmére. A népszavazás hátteréről bővebben>>>

A jelenlegi brit választási rendszerben az kapja meg a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot szerzi meg. Akár egy szavazattal is lehet győzni, a többi jelöltre adott voksok elvesznek. A bírálók szerint ez a demokratikus világ egyik legkevésbé szavazatarányos választási rendszere.

A népszavazáson javasolt rendszer alapján a britek a jelenlegivel ellentétben preferenciaszavazatokat oszthatnának szét a jelöltek között, és csak akkor győzne automatikusan a legtöbb voksot megszerző jelölt, ha eléri az 50 százalékot. Ellenkező esetben egészen addig elosztanák a legkevesebb szavazatot szerző jelöltekre leadott másodlagos preferenciákat, amíg az egyik induló átlépi a megszabott határt.

A népszavazás megtartása önmagában is történelmi, hiszen a teljes országra vonatkozó referendumot eddig még csak egyszer, 1975-ben tartottak. A Guardian/ICM felmérése szerint a választók több mint kétharmada ellenzi a módosítást, és hasonló eredményt jósol a YouGov pollja is. Februárban még két százalékkal vezettek a változáspártiak, azonban a szavazáshoz közeledve egyre inkább kinyílt az olló.

A felmérés szerint a Munkáspárt szavazóinak többsége nemmel szavaz majd, és így tesz majd a toryk támogatóinak csaknem 90 százaléka is. A liberális demokraták háromnegyede ugyan támogathatja a választási reformot, azonban csak elenyésző részük megy is el szavazni.

A brit választási körzetek sajátosságai miatt az sem egyértelmű, hogy ki járna igazán jól a változtatással, amelyet Nick Clegg, a liberális demokraták vezetője támogatott, ugyanakkor koalíciós partnere, David Cameron konzervatív miniszterelnök ellenzett. Ed Miliband, az ellenzéki Munkáspárt elnöke viszont szintén az igenek táborát erősítette.

A referendumnak várhatóan pénteken lesz meg az eredménye, az elutasítást leginkább Nick Clegg, és a liberális demokraták vezetése élheti meg csapásként. Az alternatív választási rendszerről szóló népszavazás a liberális demokraták legfontosabb választási követelése volt, és a koalíció feltétele, ugyanakkor Clegg már jelezte, hogy a referendum eredményétől függetlenül is kitartanak a koalíció mellett.

A liberális demokraták már a népszavazással egy napon tartott helyhatósági, valamint skót és wales-i parlamenti választásokon is megérezhetik a megszorításokra kényszerülő kormánykoalíció népszerűségvesztését, miközben az előző parlamenti választáson alulmaradó Munkáspárt a felmérések szerint akár kiugróan jó eredményt is elérhet.

Ami biztosnak tűnik, hogy a csütörtöki népszavazás jó időre megpecsételi a hasonló kezdeményezések sorsát, és bebetonozza a jelenlegi brit választási rendszert. A pártok már jelezték, hogy még egy szoros, de negatív eredmény esetén sem térnek vissza a kérdéshez a közeljövőben.

Rovatok