Index Vakbarát Hírportál

Nagy verést kaptak a liberálisok a brit helyhatósági választásokon

2011. május 6., péntek 10:03

Már-már megalázó vereséget szenvedtek a liberális demokraták a részleges brit önkormányzati választáson. Az eredmények egyharmadának feldolgozása alapján már kétszáz képviselői helyet vesztettek és elbukták a pártelnök, Nick Clegg városát, Sheffieldet is. Ezek alapján nem valószínű, hogy sikerrel jár népszavazásuk az alternatív választási rendszerről - ennek eredményeit péntek éjszakára összesíthetik.

Harmincéves története legsúlyosabb választási vereségét szenvedte el a kisebbik kormánypárt, a Liberális Demokrata Párt a részleges brit helyhatósági választásokon. A párt országos támogatottsága 15 százalékra esett vissza, és szimbolikus vereségeket is elszenvedett. Elvesztették például Sheffieldet, Nick Clegg pártelnök választókörzetét is.

Bár egyelőre még csak egyharmados az eredmények feldolgozottsága, de a párt máris 200 képviselői helyet vesztett el, írja a Guardian.

A választások érdekessége, hogy a nagyobbik kormánypárt, a konzervatívok az eddigi eredmények alapján megtartották helyhatósági helyeiket. Az is meglepő, hogy az ellenzéki Munkáspárt nem tudott előretörni - ennek legfőbb oka, hogy Skóciában, amely hagyományosan munkáspátri felségterület, kárukra nagyon megerősödött a függetlenségpárti Skót Nemzeti Párt.

A választási eredmények miatt máris vita robbant ki a kormánykoalícióban. Lord Ashdown, a liberálisok volt elnöke a konzervatívokat okolja veszteségeikért, mert a Konzervatív Párt a helyhatósági választásokkal egyidőben tartott, a választási reformról szóló referendumon a liberálisok alternatív választási rendszere ellen kampányolt. Ashdown szerint ez gyengítette meg a liberálisokat.

"Nem folytathaszt vad kampányt a koalíciós partnered ellen következmények nélkül" - jelentette ki.

A Guardian szerint egyelőre senki sem követelte a párton belül Nick Clegg lemondását vagy a koalíció felmondását, de többen megjegyezték, hogy a kisebbik koalíciós pártnak önállób arculatot kéne felmutatnia. David Cameron miniszterelnök eddig sikeresen vitte át akaratát a kormányon, szinte teljes mértékben figyelmen kívül hagyva a liberálisok korábbi ígéreteit. Egyetlen engedménye az volt, hogy kiírta a népszavazást az alternatív választási rendszerről, de a kampányban pártja már a javaslat leszavazására buzdított.

A választási rendszerről tartott népszavazásnak még a részeredményei sem ismertek. A szavazatokat csak helyi idő szerint délután négykor kezdik összesíteni. A választási rendszerről szóló a brit történelem második népszavazása, egyben az első, melynek eredménye kötelező jellegű. Az első népszavazást 1975-ben az Európai Közösséghez való csatlakozásról tartották.

Az új választási rendszer legnagyobb támogatói a liberálisok voltak, katasztrofális választási eredményük alapján nem valószínű, hogy a referendum sikeres lesz.

Rovatok