Index Vakbarát Hírportál

Fellázadtak a rabok egy bagdadi börtönben

2011. május 8., vasárnap 09:42

Lázadás robbant ki Bagdadban, az iraki belügyminisztérium egyik börtönében vasárnapra virradóra: a lövöldözésben az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tíz feltételezett tagja és nyolc rendőr is életét vesztette. A lázadást az a rab indította el, aki a vádak szerint az egyik bagdadi keresztény templomban tavaly vérfürdőt rendezett.

Hutaifa al-Batávit a hatóságok az al-Kaida iraki szervezetének számító Iraki Iszlám Állam bagdadi főnökének tartották, és tavaly novemberben fogták el, 11 társával együtt. Azt gyanítják, hogy ő koordinálta a bagdadi templom elleni 2010 októberében elkövetett támadást, melynek során 44 hívő, két pap és a biztonsági erők hét tagja vesztette életét.

Al-Batávit éppen kihallgatták a börtönben, amikor a férfinak sikerült megszereznie egy hadnagy fegyverét: őt megölte, majd túszokat szedett, és kiszabadította kilenc, még novemberben letartóztatott társát. A rabok ezt követően agyonlőttek egy tábornokot, további fegyvereket szereztek, majd közülük öten egy kocsival megpróbáltak kijutni a börtönből: ám a kivezényelt különleges alakulat tagjai megölték őket.

A másik öt rab elbarikádozta magát a börtönben, de a biztonsági erők végül velük is végeztek.

Oszama bin Ladennek, az al-Kaida vezetőjének hétfői halála nyomán az iraki hatóságok attól tartanak, hogy a terrorszervezet tagjai bosszúból újabb akciókra készülnek az országban. Al-Batávit is épp azért hallgatták ki, hogy megpróbáljanak információkat kapni a lehetséges támadásokról.

Rovatok