Index Vakbarát Hírportál

Ismét lövöldözés volt Szíriában

2011. május 8., vasárnap 11:00

Szíriai alakulatok hatoltak be az ország déli részén fekvő Deraa város közelében fekvő Tafaszba, és a középső országrészben fekvő Homsz iparváros ellenzéki negyedeibe vasárnap, mondták el helyi lakosok és emberi jogi aktivisták.

A Haurán-fennsíkon fekvő, 30 ezres Tafaszba legalább nyolc harckocsi vonult be kora reggel. Helybeliek lövéseket hallottak, és arról számoltak be, hogy a hadsereg, illetve a biztonsági erők emberei házakba törtek be, hogy fiatalokat tartóztassanak le.

A Damaszkusztól 160 kilométerre északra fekvő Homsz központjában a hadsereg már pénteken felvonult, vasárnapra virradóra pedig behatolt az országot vaskézzel irányító Bassár el-Aszad elnök uralma ellen tiltakozó ellenzék által elfoglalt kerületekbe, köztük Báb Szebaába és Baba Amrba.

Előzőleg a hatóságok lekapcsoltatták az áram- és telefonszolgáltatást - mondta el egy aktivista, hozzátéve, hogy a két említett kerületben nehézgéppuska döreje hallatszott. Az Inszán emberi jogi szervezet szerint pénteken 16 tüntetőt lőttek agyon a biztonsági erők Homsz központjában.

Rámi Abder-Rahmán, egy másik emberi jogi szervezet elnöke szerint a Földközi-tenger partján fekvő Bánjászban szünetel az áram-, a telefon- és a vízszolgáltatás, az ellenzéki megmozdulásoknak helyet adó déli városrészekben pedig orvlövészek vannak a háztetőkön.

A hatóságok szombaton házkutatást tartottak az al-Dzsamíja kórházban és sebesülteket vettek őrizetbe. Emberi jogi szervezetek szerint a városban szombaton hat tüntetőt lőttek agyon.

Rovatok