Index Vakbarát Hírportál

Kijárási tilalmat rendeltek el Tuniszban

2011. május 8., vasárnap 09:27

Éjszakai kijárási tilalmat rendelt el szombaton a tunéziai kormány a fővárosban és környékén az utóbbi napok erőszakos eseményei miatt, így este 9-től reggel öt óráig tilos mindennemű forgalom Tuniszban és vonzáskörzetében, hogy "biztosítsák a polgárok és a magántulajdon védelmét". Az intézkedés meghatározatlan időre szól.

Tunéziában csütörtökön kezdődtek ismét zavargások, mert sokan tartanak attól, hogy az ideiglenes kormány visszalép a demokrácia melletti elkötelezettségétől. Az indulatok azután szabadultak el igazán, hogy Farhat Radzsi volt belügyminiszter a Facebook közösségi portálon azt írta: katonai puccs fenyeget, és a január közepén elűzött Zin el-Abidin ben Ali volt elnök hívei kezébe kerülhet vissza a hatalom, ha a júliusra tervezett választásokat az iszlamista erők nyerik meg.

Pénteken és szombaton kormányellenes tüntetések voltak Tunisz belvárosában, s a demonstrálók összecsaptak a rendfenntartó erőkkel. A rendőrök könnygázzal oszlatták a tüntetéseket, a feldühödött fiatalok viszont törtek-zúztak, kövekkel dobálták a rendőröket, autókat gyújtottak fel, üzleteket fosztottak ki.

Péntek éjjel az erőszakba torkollott felvonulásokon tizenöt újságíró szenvedett sérüléseket, köztük a katari székhelyű al-Dzsazíra hírtelevízió tudósítója is. Kormányellenes tüntetésekről érkezett hír az ország déli részéből is, Gabesz városból és Szidi-Búzidból.

Rovatok