Index Vakbarát Hírportál

Négymillió embert fenyeget az áradó Mississippi

2011. május 8., vasárnap 18:06

Illinois és Louisiana államban több ezer embert telepítettek ki a Mississippi áradása miatt, és az árhullám még csak most közelít az 1,3 millió lakosú nagyvároshoz, Memphishez. A környéken összesen négymillió ember lakóhelyét fenyegeti a folyó, és még hetekig tarthat, mire az ár eléri a Mexikói-öbölt.

Memphisben eddig 950 lakóházat ürítettek ki. A folyó jelenleg 14 lábbal (4,26 méter) van az árvizjelzés fölött, és a várakozások szerint kedden fog tetőzni 48 láb (14,6 méter) vízszinttel. Ez fél méterrel magasabb, mint az Amerika legsúlyosabb árvizeként ismert 1927-es nagy árvízkor volt. Akkor több ezren haltak meg az áradásban, és a Mississippi 70 ezer négyzetkilométert öntött el (ez Magyarország területének közel háromnegyede).

Memphis közelében több autópályát lezártak, mert elöntötte őket a víz. Gyakorlatilag az egész város a gátak megerősítésén dolgozik, a Fulton County börtönben a rabokat is bevonták a munkába, akik eddig 120 ezer homokzsákot töltöttek meg.

Az előrejelzések szerint a 80 éves gátak bírni fogják a terhelést, de június lesz, mire visszaáll az élet a régi kerékvágásba.

Memphis leghíresebb turistalátványossága, Graceland, Elvis Presley múzeummá átalakított egykori otthona nincs veszélyben, mivel egy dombra épült, és az árvíz alatt is várja a látogatókat.

Rovatok