Index Vakbarát Hírportál

Elsüllyedt egy hajó 600 menekülttel

2011. május 9., hétfő 15:35 | aznap frissítve

Egyre több hajó süllyed el, mert a csempészek nem értenek a nagy hajók irányításához. Sok európai hajó nem segít a bajba jutottakon.

Líbia partjainál elsüllyedt egy hajó 600, az észak-afrikai országból menekülő bevándorlóval a fedélzetén – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szemtanúkra hivatkozva.

Laura Boldrini szóvivő elmondta, hogy most próbálják leellenőrizni a hírt, és hogy mi történt az utasokkal, amikor a hajó még pénteken kettétört a tengeren. Olasz források szerint több tucatnyi holttestet emeltek ki már a tengerből, de több száz utas sorsáról egyelőre semmi hír sincs.

A szemtanúk egy másik járművön utaztak valamivel később, és holttesteket láttak úszni a vízen.

Boldrini mintegy 800-ra teszi az észak-afrikai partoknál az egymást követő hajótörésekben elpusztultak számát március vége óta. A halálesetek és eltűnések szaporodása összefüggésben van azzal, hogy az embercsempészek egyre nagyobb járműveket használnak, de ezek irányításához már nem értenek eléggé.

Az UNHCR két, 320 és 360 vándort szállító, eltűnt hajóról is értesítette az olasz parti őrséget a rokonok bejelentései alapján, de semmi információt nem kaptak válaszul. Javítani kell az információáramláson a parti őrség, a hadihajók és a kereskedelmi hajók között - hangsúlyozta Laura Boldrini.

A menekültügyi főbiztosságnak fudomása van olyan esetekről is, amelyekben a hajókról látják a csónakokat, de nem segítenek rajtuk. "A mentésnek automatikusnak kell lennie, nem szabad várni a hajótörésig vagy a motor elromlásáig" - jelentette ki az UNHCR szóvivője.

A szóvívő által említett eset közül legalább egyben nem csak polgári járművek látták a menekülteket, de a NATO és az olasz partiőrség is. Egy afrikai menekülteket szállító hajón a Guardian értesülései szerint 61 ember halt meg, pedig segélyjelzéseiket a NATO hajói és az olasz partiőrség helikopterei is fogták.

A hajó viharba került, majd a megmenekült 11 ember még 16 napon át sodródott a nyílt tengeren, mielőtt segítséget kaptak volna. A 72 utasból végül csak 9 élte túl az Afrikából Európába tartó utazást.

Rovatok