Index Vakbarát Hírportál

Norvégia megtagadta a menedékjogot Kadhafi ápolónőjétől

2011. május 10., kedd 11:47

A norvég kormány elutasította Kadhafi volt ukrán ápolónőjének kérelmét, aki politikai menedékjogért folyamodott a skandináv országban, adta hírül kedden az ukrán Korreszpondent hírportálja. Galina Kolotnyickaja mindamellett esetleg letelepedhet Norvégiában.

Ukrajna külügyminisztériumának értesülései szerint a líbiai elnök mellett 8 évig dolgozó ukrán ápolónő a múlt hét közepén kért politikai menedékjogot Norvégiában, melynek indokát azonban nem hozták nyilvánosságra. A norvégok elutasították a kérelmét, de közölték, hogy készek megadni a letelepedési engedélyt Kolotnyickajának, amennyiben bebizonyosodik, hogy az asszony birtokában lévő információk "az ország nemzeti érdekeit szolgálhatják".

A Korreszpondent emlékeztet rá, hogy korábban az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közölte: semmilyen intézkedést nem tervez a Líbiából önként hazatért Galina Kolotnyickajával kapcsolatban, mivel az asszony semmilyen törvénybe ütközőt nem követett el.

Moamer el-Kadhafi líbiai államfő ukrán állampolgárságú ápolónője februárban tért haza egy katonai szállító repülőgép fedélzetén. A harmincnyolc éves asszony azóta sem az ukrán, sem a nemzetközi sajtónak nem nyilatkozott. Nemrég Oszlóban tűnt fel, ahol menedékjogért folyamodott. Galina Kolotnyickaja jelenleg a norvégiai Refstad menekülttáborában tartózkodik.

Rovatok