Index Vakbarát Hírportál

Tankokkal lőttek egy szíriai lakónegyedet

2011. május 11., szerda 13:08 | aznap frissítve

A szíriai hadsereg tankjai szerda reggel támadást indítottak a harmadik legnagyobb város, Homsz egyik lakónegyede ellen, írja a BBC. A városba már vasárnap harckocsikat küldött a hadsereg, ezért kedden utcai tiltakozások kezdődtek a fellépésük ellen.

A kormányerők országszerte próbálják elejét venni az újabb tüntetéseknek, a demonstrációk központjának számító Deraába is újabb egységek vonultak, és körbevették Damaszkusz egy részét is.

Szemtanúk szerint sokan meghaltak, több ezer embert őrizetbe vettek az elmúlt napokban. A szíriai kormány továbbra is azt állítja, hogy fegyveres terroristákat üldöznek. A hatóságok szerint több száz fegyvert és lőszert koboztak el, emellett lefoglaltak 150 olyan motort is, amelyet "terroristák" használtak akcióikhoz.

Ban Kimun ENSZ-főtitkár az erőszak beszüntetését és a tömeges letartóztatások befejezését kérte, emellett úgy vélte, Bassár al-Aszad elnöknek meg kell hallania a reformköveteléseket. ENSZ-diplomaták szerint Szíria a nemzetközi nyomás miatt tett le arról a szándékáról, hogy megpályázza az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tagságát.

Emberi jogi csoportok szerint Szíriában több mint 750 embert öltek meg a Bassár el-Aszad elnök távozását követelő tüntetések kezdete, március közepe óta.

Rovatok