Index Vakbarát Hírportál

Svájc újra bevezetné a határellenőrzést

2011. május 13., péntek 13:18 | aznap frissítve

Svájc legerősebb pártja szerint országuk könnyedén felmondhatná a schengeni szerződést.

A jobboldali Svájci Néppárt (SVP) alelnöke, Christoph Blocher a brit hírügynökségnek adott pénteki interjúban úgy vélte: hazája hibát követett el, amikor feladta a bevándorlási politika irányítását.

"Országunk közútjait eltorlaszolja a sok jármű, a vonatok túlzsúfoltak, kultúránkat semmi sem védi" - hangoztatta a volt igazságügyi miniszter. Mint rámutatott, a népesség számához viszonyítva Svájcban nagyobb méretű a bevándorlás, mint bármelyik más országban. A hatóságok évente 80 ezer új letelepedni szándékozót regisztrálnak.

"Úgy véljük, hogy nem kell ragaszkodni a schengeni egyezményhez. Meg kell nézni, mi lehetséges, és ha úgy látjuk, hogy elértük a lehetőségeink határát, akkor kell hogy legyen elegendő bátorságunk a szerződés felmondásához. Dánia mint EU-tagállam nem léphet ki a schengeni egyezményből, Svájc viszont igen" - hangoztatta Blocher.

Keresztúton

Az Európa szívében található Svájc földrajzi fekvése miatt a schengeni övezetből való esetleges kilépés igen kellemetlenül érintené az utazóközönséget. Az Olaszországot Németországgal és Franciaországgal összekötő közutak és vasútvonalak ugyanis Svájcon haladnak keresztül.

Az alpesi országban parlamenti választások lesznek októberben, s a bevándorlástól érzett félelemre játszó SVP várhatóan növelni fogja szavazótáborát. Friss felmérések 30 százalékos szavazati arányt jósolnak a néppártnak, amely 2007-ben az érvényes voksok 29 százalékát szerezte meg.

A közelmúltban rendezett népszavazásokon a lakosság többsége támogatta az SVP-nek azokat a kezdeményezéseit, hogy a hatóságok automatikusan utasítsák ki a súlyos bűncselekményt elkövető külföldieket, illetve ne adjanak engedélyt újabb minaretek építésére. A 7,7 millió lakosú Svájc népességének több mint egyötödét külföldiek teszik ki.

Dánia bekeményített

A Guradian elemzése rámutat: a bevándorlás- es EU-ellenes szélsőjobb európai előretörése egyre több országot fordít a schengeni rendszer ellen. Dánia a közelmúltban szélsőjobboldali pártja nyomására jelentette be, hogy felújítják a határellenőrzéseket, mivel ezzel az engedménnyel egyben maradhat a kormánykoalíció.

A bevándorlásellenes politikának az észak-afrikai forradalmak nyomán meginduló menekülthullám biztosított muníciót. Németroszág eközben élesen bírálja Dánia lépéseit.

Rovatok