Index Vakbarát Hírportál

Bebörtönzik a fehérorosz ellenzék vezetőjét

2011. május 14., szombat 17:28

Öt év börtönre ítélte a minszki bíróság Andrej Szannyikovot a fehérorosz politikai ellenzék egyik legjelentősebb alakját. Szannyikovot és társait zavargások és tömeges rendbontás szervezésével vádolták, miután a tavalyi választások után csalással vádolták Lukasenko elnököt és tüntetéseket szerveztek ellene.

Lukasenko 1994 óta az ország elnöke, a tavalyi választást elsöprő fölénnyel nyerte. A kilenc ellenzéki jelölt közül Szannyikov kapta a legtöbb szavazatot, 2,34 százalékot. Az ellenzék a vereség után választási csalással vádolta meg a kormányt, amit a nemzetközi megfigyelők is megerősítettek. A tiltakozó megmozdulásokon több ezren vettek részt tavaly decemberben, a rendőrség több száz tüntetőt tartóztatott le. Az 57 éves Szannyikov a büntetését egy kiemelten őrzött börtönben fogja letölteni. Négy társa egyenként három és fél év börtönbüntetést kapott.

Fehéroroszországot Európa utolsó diktatúrájának tartják, az ország az EU és az USA szankciói miatt erősödő politikai és gazdasági nyomás alatt áll. Lukasenko és a kormány tagjai több nyugati országból ki vannak tiltva.

Rovatok