Index Vakbarát Hírportál

Ron Paul újra harcbaszáll az elnökjelöltségért

2011. május 14., szombat 09:12

Újra harcbaszáll a republikánus jelöltségért a texasi libertariánus orvos, Ron Paul. A Tea Party mozgalom névadója ellenzi az Egyesült Államok katonai szerepvállalását, visszaállítaná a dollár aranyfedezetét és megszüntetné a szövetségi jegybankot. "Vissza akarjuk kapni szabadságunkat" - hirdette meg programját.

New Hampshire-ben, a hagyományosan első előválasztási helyszínen jelentette be Ron Paul, hogy 2008 után újra harcbaszáll a republikánus elnökjelöltségért. Paul, aki az amerikai libertariánus mozgalom egyik vezéralakja, 2008-ban totális ellenszélben, kizárólag interneten szerveződő támogatóira támaszkodva folytatott kampányt, és bár elbukott, nagy hálózatot sikerült kiépítenie.

Esélyeit most javítja, hogy az Obama-kormány centralizáló gazdaságpolitikája elleni tiltakozó mozgalom, a Tea Party gyakorlatilag Ron Paul támogatóinak kezdeményezéséből nőtte ki magát országos, a republikánus párt jobbszárnyát magába olvasztó népi mozgalommá. "A forradalom terjed, a lendület növekszik. Vissza akarjuk kapni szabadságunkat" - hirdette meg programját a texasi orvos.

Paul a libertariánus eszme képviseletében a dollár aranyfedezetének visszaállítását és a jegybank felszámolását követeli, amúgy pedig azt vallja, hogy a szövetségi államnak csak a legszükségesebb feladatokat kellene magára vállalnia, minden egyéb ügyben a tagállamoknak kéne rendelkeznie.

A Tea Party mozgalom országos népszerűsége ellenére Paul jövőre sem számít az előválasztás esélyesének, ugyanakkor elvi kiállása már az előző választáson is üde színfoltja volt a kampánynak, a vitákban rámutatott a többi republikánus jelölt programjának belső ellentmondásaira. Erre ezúttal is jó esélye van. Paul a republikánus fősodortól eltérően, de a libertariánus alapelveknek megfelelően ellenzi az Egyesült Államok hadseregének külföldi szerepvállalását. Megkérdőjelezte Oszama bin Laden meggyilkolásának célszerűségét is.

A republikánusok közül eddig Newt Gingrich, az 1994-es republikánus forradalom vezéralakja jelentette be indulását, szombaton várhatóan Mike Huckabee, a 2008-as előválasztás második helyezettje is bejelentkezhet. A sokak által a legesélyesebbnek tartott Mitt Romney várhatóan heteken belül csatlakozik a mezőnyhöz.

Rovatok