Index Vakbarát Hírportál

Botrányt kavart Franciaországban Strauss-Kahn letartóztatása

2011. május 15., vasárnap 15:59 | aznap frissítve

Politikai földrengést váltott ki Franciaországban Dominique Strauss-Kahn letartóztatása és megvádolása: a baloldalt sokkolta, a jobboldal hitelvesztésről beszél.

A nős, négygyermekes családapa Strauss Kahnt vasárnap tartóztatta le szexuális zaklatásnak, nemi erőszak kísérletének és személyi szabadság korlátozásának vádjával a New York-i rendőrség. A panaszos egy 32 éves szobalány, a New York-i Sofitel szállodába alkalmazottja.

A politikus-üzletembert - volt francia pénzügyminisztert, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelenlegi vezérigazgatóját - Nicolas Sarkozy francia államfő legesélyesebb kihívójaként tartották számon, bár még egyikük sem jelentette be hivatalosan, hogy indul a jövő évi elnökválasztáson. Minden közvélemény-kutatás azt mutatta eddig, a szocialista színekben politizáló Strauss-Kahn kiüti a nyeregből a népszerűtlen Sarkozyt. A politikusi reagálások azonban aligha hagynak kétséget az elismert gazdasági szakember és nagy nőcsábász hírében álló Strauss-Kahn politikai jövőjét illetően.

Óvatosan mondanak véleményt

A jobboldali francia kormány álláspontjában az ártatlanság vélelméhez tartja magát.

"Rendkívül óvatosnak kell lennünk az elemzésekben, a kommentárokban és a következményeket illetően" - jelentette ki Francois Baroin kormányszóvivő a France 2 televíziónak vasárnap. Hozzátette, hogy a francia kormány tiszteletben tart két egyszerű elvet, az egyik az ártatlanság vélelme. A másik pedig az, hogy az amerikai hatóságok saját jogrendszerük keretében lefolytathatják az igazságügyi eljárást.

A francia baloldalt kiütötte a hír, bár hangsúlyozta, hogy ellenőrizni kell mindent, és tiszteletben kell tartani az ártatlanság vélelmét. A jobboldal, annak mérsékelt és szélső irányzata egyaránt, kijelentette, hogy ezzel Strauss-Kahn kiesett az elnökválasztási versenyből. Martine Aubry, a Szocialista Párt vezetője kijelentette, hogy villámcsapásként érte a hír. Az elképedt politikus egységre és felelős viselkedésre kérte pártját, hangsúlyozva, hogy meg kell győződni az állítások valódiságáról, és tiszteletben kell tartani az ártatlanság vélelmét. Pierre Moscovici képviselő a visszafogottság, az óvatosság és az illem fontosságát emlegette.

Kételyeinek ad hangot az IMF

Jean-Marie Le Guen, az IMF-vezető egyik közeli munkatársa kételyeinek adott hangot. Kijelentette, hogy a hírekben elhangzottaknak nincs semmi köze az általa ismert Strauss-Kahnhoz, ő soha nem volt erőszakos a hozzá közelálló emberekhez.

Dominique Paille, Strauss-Kahn egyik baloldali riválisa nem tudja magát rávenni, hogy elhiggye a történet valódiságát. A BFM televíziónak kijelentette, hogy "ez teljes mértékben megtévesztő". Ha azonban igaznak bizonyul, "történelmi pillanat lesz, de negatív értelemben, a francia politikai életben".

Jacques Attali, a néhai Francois Mitterand elnök tanácsadója már arról beszélt, hogy Strauss-Kahn kiesésével Martine Aubry vagy Francois Hollande lesz a szocialista párt államfőjelöltje.

A centrista Francois Bayrou - aki az utolsó elnökválasztáson harmadik helyen futott be - a "meghökkentő", "siralmas" és "végtelenül zavarba ejtő" kifejezéseket használta a helyzet jellemzésére. A történteknek máris megvannak a következményei az érintett politikusra és pártjára nézve, de "Franciaország imázására is szerte a világban".

Bernard Debré, a kormányzó Népi Mozgalom Uniójának (UMP) képviselője Franciaországra nézve "nagyon megalázónak" minősítette az ügyet, Strauss-Kahn pedig szerinte "gyanús egyén", és "teljes mértékben rossz hírbe keveredett". Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetője kijelentette, hogy az IMF vezetője végleg lejáratta magát.

Bár az IMF székhelye Washingtonban van, Strauss-Kahn ideje jelentős részét Franciaországban töltötte. A francia sajtó már április vége óta élesen bírálja életmódját: kipécézték luxusautói miatt, szemet szúrtak egy vagyonba kerülő öltönyei is. Strauss Kahn ügyvédjei azzal fenyegetőztek, hogy beperelik a France Soir című újságot és munkatársát is, aki a méregdrága öltönyöknek járt utána. Egyesek azt gyanítják, hogy mindez egy lejárató kampány része.

Rovatok