Index Vakbarát Hírportál

Szexuális erőszak gyanújával vették őrizetbe az IMF vezérigazgatóját

2011. május 15., vasárnap 08:05 | aznap frissítve

Az amerikai hatóságok őrizetbe vették Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatóját a New Yorki repülőtéren. Szexuális erőszakkal gyanúsítják.

Az őrizetbe vételt helyi idő szerint szombaton jelentette a New York Times, és később Paul Browne, a New York-i rendőrség szóvivője is megerősítette. Browne elmondta, hogy Strauss-Kahn ügyvédet kért, és megtagadta a válaszokat a kihallgatók kérdéseire.

Orális szexre akarta kényszeríteni

Az amerikai lap reptéri hatóságokra hivatkozva számolt be arról, hogy Strauss-Kahnt alig néhány perccel Párizsba indulása előtt fogták el a John F. Kennedy nemzetközi repülőtéren. A francia IMF-főnök már az Air France légitársaság gépén ült, az első osztályon, amikor a rendőrség őrizetbe vette és leszállította a párizsi járatról. Strauss-Kahnt a Midtown South-i kapitányságra vitték kihallgatásra, szexuális zaklatás gyanújával.

Az idézett amerikai hatóságok szerint az IMF első emberét azzal gyanúsítják, hogy előző nap szexuálisan zaklatta a Times Square mellett található Sofitel hotelben az egyik szobalányt. A 32 éves nő az incidenst követően kimenekült a szállodai szobából. Browne közölte azt is, hogy a rendőrség feltételezése szerint Strauss-Kahn sietősen távozott a Sofitel szállóból, menekülni készült, mert még mobilját és több más személyes tárgyát is hátrahagyta a szállodai szobában. Ezért visszatartották a párizsi járatot, és leszállították róla a gyanúsítottat.  Browne szerint még nem emeltek vádat az IMF vezérigazgatója ellen.

A szobalányt a Roosevelt Kórházba szállította át a sürgősségi szolgálat, ahol ellátták kisebb sérüléseit – mondta a rendőrségi szóvivő. Browne szerint a szobalány azt mondta a rendőröknek, hogy Strauss-Kahn orális szexre akarta kényszeríteni, de végül sikerült kiszöknie a szobából az erőszakoskodó elől, és segítséget kérni a szállodai személyzettől. Amikor a rendőrség néhány perc múlva kiérkezett, Strauss-Kahn már távozott a hotelből.

Nem az első ügye

A 62 éves Strauss-Kahn – akit a 2012-es francia elnökválasztásokon a szocialisták lehetséges jelöltjeként is emlegetnek – 2007 novembere óta tölti be a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatói posztját, helyzetét három évvel ezelőtt már megingatta egy szexügy.

Az IMF-főnök ellen hatalmi visszaélés gyanújával 2008-ban vizsgálat indult egy magyar beosztottjával folytatott szerelmi viszonya miatt. A vezérigazgató tekintélyét alaposan megtépázó ügyről akkor az IMF közleményt adott ki, amely szerint az igazgatótanács helytelenítette, súlyos tévedésnek nevezte Strauss-Kahn rövid házasságtörő viszonyát, amelyet az IMF-vezető Nagy Piroska magyar közgazdásznővel, a valutaalap afrikai részlegének egykori magas beosztású tisztviselőjével folytatott. Strauss-Kahn nyilvánosan bocsánatot kért az ügy miatt az IMF-alkalmazottaktól és feleségétől is.

A valutaalap vezető testülete az ügyben elrendelt vizsgálat megállapításaira hivatkozva három évvel ezelőtt tisztázta az IMF-vezetőt a hivatali befolyással való visszaélés, szexuális zaklatás és kivételezés gyanúja alól, és akkor úgy döntött, hogy továbbra is együtt kíván működni Strauss-Kahnnal.

Az IMF most elzárkózott mindenfajta kommentártól azzal, hogy nem kapott hivatalos tájékoztatást a New York-i Sofitel szállóban történt incidensről.

Rovatok