Index Vakbarát Hírportál

A DSK-botrány ellenére folyik a szocialista elnökjelölt-választás

2011. május 16., hétfő 13:50

A francia Szocialista Párt (PS) továbbra megtartja a párton belüli elnökjelölt-választásokat annak ellenére, hogy Dominique Strauss-Kahnt szexuális zaklatással, nemi erőszak kísérletével és személyi szabadság korlátozásával vádolják az amerikai hatóságok.

Harlem Désir, az ellenzéki PS második számú vezetője hétfőn közölte, hogy az eddig legvalószínűbbnek tartott jelöltet, Strauss-Kahnt ért súlyos vádak nem fejezték le és nem gyengítették meg a baloldali pártot, van vezetője, Martine Aubry, és lesz jelöltje a 2012-es elnökválasztáson. A jelöltállító választásokat a korábban kijelölt időben megtartják.

A menetrend szerint június 28. és július 13. között jelezhetik indulási szándékukat a jelöltek. A párttal rokonszenvezők október 9. és 16. között dönthetnek arról, hogy ki képviselje a Szocialista Pártot a jövő évi elnökválasztáson.

Magánügy

Désir leszögezte azt is: Strauss-Kahn ügye magánügy, nem tartozik a politikára, és a jobboldal ne próbáljon meg hasznot húzni az üzletember-politikus magánéleti dolgaiból.

Egyelőre nem világos, hogy Strauss-Kahn, aki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, a kínos affér miatt lemond-e politikai ambícióiról. Tartva magát beosztásából fakadó kötelezettségéhez, eddig még nem jelezte, hogy indulni kíván-e az elnökválasztáson.

Kiválásával a PS legesélyesebb elnökjelöltjei Francois Hollande képviselő és a 2007-es elnökválasztáson alulmaradt Ségolene Royal lehetnek. A pártvezető Martine Aubry még nem tárta fel szándékait, de jelezte: Strauss-Kahn indulása esetén nem jelölteti magát.

A New York-i rendőrség vasárnapra virradóra azzal a váddal szállította le az Air France gépének első osztályáról és vette őrizetbe az IMF vezérigazgatóját, hogy egy manhattani szállodában, a Times Square-en lévő Sofitel egy 3 ezer dolláros lakosztályában meg akart erőszakolni egy 32 éves szobalányt. Ha bűnösnek találják, súlyos szabadságvesztésre ítélhetik.

Rovatok