Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi elfogatóparancsot adnának ki Kadhafi ellen

2011. május 16., hétfő 15:14 | aznap frissítve

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze három ember letartóztatását javasolja: Kadhafi fia, Szeif al-Iszlám és Abdullah asz-Szenuszi, a líbiai hírszerzési főnök szerepel a listán. A Kadhafi elleni elfogatóparancs lenne a második az ICC történetében, amelyet még hivatalban lévő elnök ellen adnának ki.

Nemzetközi elfogatóparancs kiadását javasolja a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze, Luis-Moreano Ocampo, számolt be a BBC. Az ügyész három ember letartóztatását javasolja: Kadhafi fia, Szeif al-Iszlám és Abdullah asz-Szenuszi, a líbiai hírszerzési főnök szerepel még a listán. Moreno-Ocampo szerint e két ember felős még az általános és szisztematikus támadásokért. Az ICC még nem döntött az elfogatóparancs kiadásáról.

A líbiai kormány azonban már most bejelentette, hogy figyelmen kívül fogja hagyni az elfogatóparancsot. Líbia a legtöbb afrikai országhoz és az Egyesült Államokhoz hasonlóan nem tartja magára nézve kötelezőnek az ICC határozatait.

Civilek elleni támadások

Az ügyész 1200 dokumentum áttanulmányozása és 50, civilekkel készített interjú után jutott arra a következtetésre, hogy "Kadhafi személyesen adta ki a parancsokat a líbiai civilek elleni támadásokra." "A fegyveresei líbiai civileket támadtak meg otthonaikban és a köztereken, demonstrálókra lőtt éles lőfegyverrel, nehézfegyverzettel támadta a temetéseken résztvevőket és orvlövészekkel lövette a mecsetekből távozókat."

"A bizonyítékok szerint ezek a kivégzések jelen pillanatban is folynak azokon a területeken, amelyeket Kadhafi irányít. Kadhafi erői álítólagos disszidensek listájával járják az országot, és a letartóztatottakat börtönbe vetik, megkínozzák." - mondta az ügyész. "A második legidősebb fia, Szeif al-Iszlám de facto a miniszterelnök, a veje, Szenuszi pedig a jobbkeze. Ő volt, aki személy szerint irányított néhány támadást." Ez a három ember "megbeszéléseket tartott a hadműveletek kivitelezéséről." - tette hozzá.

A vádak a kormányellenes tüntetések kezdetéig mennek vissza. Csak abban a hónapban 5-700 ember halhatott meg a kormány támadásai következtében. Az ICC vizsgálódik az elkövetett háborús bűnök ügyében is. Nemi erőszak és egyes, hibásan zsoldosoknak tartott afrikai fegyveresek elleni támadások szerepelnek a vádpontokban. Az ENSZ emberi jogi tanácsa június hetedikére ígérte beterjeszteni az ezzel kapcsolatos jelentést.

A Kadhafi elleni elfogatóparancs lenne a második az ICC történetében, amelyet még hivatalban lévő elnök ellen adnának ki. Az első a szudáni elnök, Omar al-Basir ellen szólt a darfuri vérengzés miatt.

Tűzszünetet akarnak

Mindeközben a líbiai kormány elítélte a brit javaslatot, hogy fokozzák a bombázások gyakoriságát, így gyakorolva további nyomást a Kadhafira.

A belügyminiszter, al-Mahmudi "azonnali tűzszünetet akart, a Nato-bombázások beszüntetésével, és nemzetközi megfigyelők bevonásával." Líbia elkötelezett területe és népe egysége mellett, és jgot formál arra, hogy "belügyeiben maga döntsön demokratikus párbeszéd során" - mondta.

Rovatok