Index Vakbarát Hírportál

30 évet kapott a ruandai tábornok

2011. május 17., kedd 14:29

A ruandai népirtást vizsgáló, Tanzániában székelő nemzetközi büntetőbíróság 30 évre ítélte Augustin Bizimungu volt ruandai katonai vezetőt az 1994-es vérengzésben betöltött szerepéért. További három embert összesen 51 évre ítéltek.

1994-ben bő három hónap alatt mintegy 800 ezer tutszit és mérsékelt hutut mészároltak le etnikai és politikai okokból a vádlottak által irányított hutu milíciák. Bizimungu mellett a másik fő vádlott Augustin Ndindiliyimana, a paramilitáris rendőrség vezetője volt, őt az eddig letöltött 11 évnyi börtönre ítélték és szabadlábra helyezték. Két további vádlott 20-20 évet kapott.

Martin Ngoga ruandai főügyész üdvözölte az ítéletet. Szerinte az adott feltételek mellett komoly büntetéseket szabott ki a bíróság, bár Bizimungu esetében sokan a maximális (életfogytiglani) büntetésben reménykedtek.

Az ítélet indoklása szerint Bizimungu teljes, Ndindiliyimana pedig részleges ellenőrzéssel bírt az általa vezetett csapatok fölött. Mindkettőjüket népirtásban és emberiesség elleni bűncselekményekben találták bűnüsnek.

A BBC beszámolója szerint Bizimungun semmi sem látszott, amikor felolvasták az ítéletet. Az 59 éves férfit azzal vádolták, hogy a katonáinak őket otthonaikban felkeresve azt parancsolta, hogy mindenki öljenek meg, aki tutszi, azaz csótány.

A gyújtogatáshoz állítólag fegyvereket és benzint is ígért. Francis-Xavier Nzuwonemeye örnagy, a felderítési zászlóalj vezetőjét és helyettesét, Innocent Sagahutu századost 20-20 évre ítélték emberiesség elleni bűncselekmények miatt.

Rovatok