Index Vakbarát Hírportál

Az orosz elnök mindjárt dönt

2011. május 18., szerda 16:49

Dmitrij Medvegyev orosz elnök először tartott sajtótájékoztatót Oroszországban azóta, hogy 2010-ben megválasztották az ország első számú vezetőjének. Az eseményre összegyűlő 800 újságíró többsége azt várta, hogy kiderül, jövőre indul-e az elnökválasztáson. Erre azonban nem válaszolt. Annyit ígért csak, hogy hamarosan ez is kiderül.

Medvegyev úgy lehetett elnök 2010-ben, hogy az addig két ciklust kitöltő Vlagyimir Putyin kénytelen volt kiszállni a versenyből, mert zsinórban harmadszor már nem lehetett elnök. Helyette megszerezte a miniszterelnöki posztot, és régi kipróbált szövetségese, Medvegyev támogatására bíztatta az oroszokat. Az orosz belpolitikát jól ismerők szerint az igazi irányító továbbra is Putyin kettejük közül. Azonban rendre felmerül a találgatás, hogy esetleg összevesznek, vagy hogy Medvegyev fokozatosan átveheti Oroszország irányítását.

Az sem kizárt azonban, hogy négy év kihagyás után Putyin újra indul az elnökségért, és Medvegyev csak addig kellett, amíg az alkotmányos korlátozás miatt Putyinnak hátrébb kényszerült lépni egy kicsit. Hiába várta azonban a sajtó nagy izgalommal, hogy ma eldőljön az új leosztás. Medvegyev inkább olyan kérdésekre válaszolt, hogy mikor lesz több parkolóhely Moszkvában, meg milyen eredményt vár az orosz olimpikonoktól jövőre, számolt be a Financial Times.

Rovatok