Index Vakbarát Hírportál

Elbénázták az Oszama elleni akciót

2011. május 18., szerda 09:31

Nem egészen így tervezték az Oszama bin Laden elleni akciót az amerikaiak, a dolgok menet közben csúsztak félre - derül ki az Associated Pressnak névtelenül nyilatkozó katonai források által elmondottakból.

A tervek arról szóltak, gyors és tiszta akció lesz - hangtalanul szálltak volna le a részint lopakodóvá átalakított Black Hawk helikopterekkel, illetve olyan helikopter is lett volna, ami a levegőben marad, így egyszerre az épület több szintjén tudtak volna támadni a kommandósok.

Technikai problémák miatt azonban az egyik helikopternek kényszerleszállást kellett végrehajtania, ez pedig már a legkevésbé sem volt halk, mivel a gép farokrésze fennakadt és letört a három méter magas kerítésen. A baleset után a többi helikopter már meg sem kísérelte, hogy a levegőben maradjon. Így nem is tudtak egyszerre több szinten behatolni, mindenki a földszintről indult. Robbantással törtek át a falon, és egyből lelőttek több embert, akik az épületben voltak.

Oszama bin Ladennel a harmadik emeleten találkoztak szembe. A terrorista bevetette magát egy szobába, a kommandósok utána mentek, ahol rajta kívül két asszony volt, akik megpróbálták megvédeni őt. A kommandósok félrerántották a nőket, mert attól tartottak, öngyilkos bombákkal vannak felszerelve, és lelőttek bin Ladent.

Az AP forrása szerint mindezzel 15 perc alatt megvoltak - az akció fennmaradó 23 perce azzal telt, hogy felrobbantsák az elromlott helikoptert, és összegyűjtsék azokat, akik a rejtekhelyeken tartózkodtak.

Rovatok